Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Kiwa

BHVcertificaat.online

Paraat

VEB

ASIS

VBN

NIBHV

CSL

SOBA

Explicate

Eizo

i-Pro

Gold-IP

DZ Technologies

Unii

SmartSD

Multiwacht

GFT

Crown Security Services

Centurion

Securitas

Paxton

VVNL

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Brivo

Avigilon Alta

Genetec

G4S

Uniview

CDVI

OSEC

2N

Nenova

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

20face

CardAccess

Connect Security

Akuvox

IDIS

RoSecure

Nimo Dog Security

Ajax Systems

ARAS

Regio Control Veldt

Lobeco

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

Milestone

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

Bydemes

VAIBS

JMB Groep

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

HD Security

Nimo Drone Security

Optex

SMC Alarmcentrale

Add Secure

EAL

ADI

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Sequrix

NetworxConnect

HID

Secusoft

Seagate

Alphatronics

Top Security

Dero Security Products

Hikvision

Trigion

Seris

Advancis

Brandweer wil nationale vergunning voor drones

5 maart 2017
Redactie
11:32

Volgens Dronewatch wil de Nederlandse brandweer nog dit jaar overal in Nederland drones kunnen inzetten tijdens calamiteiten. Daarom wordt een RPAS Operator Certificate (ROC) aangevraagd, dat voor heel Brandweer Nederland geldt. Dan hoeven niet alle 25 brandweerkorpsen een vergunning aan te vragen.

Op het moment mag alleen het korps in Twente gebruik maken van drones. Dat had volgens Dronewatch al heel wat voeten in de aarde, want naast de aanschaf van de drones en specialistische sensoren moesten er ook drone-operators worden opgeleid, een operations manual geschreven worden en toestelverzekeringen worden afgesloten. Dan pas is normaal gesproken de aanvraag van een ROC mogelijk.

Dik boekwerk
Het operationeel handboek is in het geval van de brandweer een dik boekwerk met daarin voor alle denkbare scenario’s gedetailleerde procedures, alsook mitigerende maatregelen voor bijvoorbeeld het vliegen boven wegen of bebouwing, wat maar weinig drone-operators mogen. Daarnaast bevat het operationeel handboek ook protocollen voor de communicatie met bijvoorbeeld politie en piloten van traumaheli’s, om te voorkomen dat drones van de brandweer hen in de weg zitten.
Om te voorkomen dat alle korpsen onafhankelijk van elkaar deze procedure moeten doorlopen wil de brandweer één landelijk dekkende ROC. Volgens projectleider Wilbert Kleijer zou deze nog voor het eind van het jaar afgegeven moeten zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Volgend jaar zouden er al tientallen drones verspreid over het hele land ingezet moeten kunnen worden.

Talloze toepassingen
Als de ROC eenmaal is afgegeven dan voorziet Kleijer tal van mogelijke toepassingen voor de brandweerdrones. Zo kunnen drones met thermische camera’s helpen bij het lokaliseren van een brandhaard en het opsporen van vermiste personen. Drones met gassensoren kunnen schadelijke stoffen in rookwolken signaleren en drones met radio-ontvangers kunnen middels GSM-peilingen op zoek gaan naar slachtoffers.
Volgens Kleijer zijn de drones, de sensoren en de opleidingen zo terugverdiend. Normaal gesproken kost de inzet van een helikopter namelijk zo’n vijf- tot achtduizend euro per uur. Als de drones een aantal taken van de helikopter kunnen overnemen, leidt dat dus al snel tot flinke kostenbesparingen. In verband met de privacywetgeving moet de brandweer wel voorzichtig omgaan met opnamen die vanuit de lucht gemaakt worden. Zo is het niet zomaar toegestaan om beelden gemaakt door een drone in te zetten voor trainingsdoeleinden.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner