Brandweer wil ‘simpele’ brandbeveiliging voor senioren

Brandweer Nederland wil dat woningen in de toekomst een simpel beveiligingssysteem krijgen dat alle meldingen van gevaarlijke situaties verwerkt en de bewoners alarmeert. Dit zegt Stephan Wevers, voorzitter Brandweer Nederland, vandaag tijdens het nationale congres dat de brandweer in Zaandam houdt.

Het huidige aanbod aan brandbeveiligingsproducten is volgens Wevers vooral voor ouderen moeilijk te begrijpen. “De vergrijzing in ons land neemt toe en de maatschappij is er helemaal op ingericht dat we langer zelfstandig blijven wonen. Maar om dat veilig te doen moeten we nu stappen nemen. We moeten ons nu de vraag stellen hoe we willen dat huizen er over een paar jaar uitzien wanneer de invloed van de vergrijzing en de energietransitie steeds groter wordt? En ik maak me dan zorgen hoe we de huizen brandveilig houden”, vertelt de voorzitter van Brandweer Nederland in De Telegraaf. Ouderen en kwetsbaren die langer thuis wonen krijgen volgens hem meer en meer te maken met rook- en CO-melders, bewakingssystemen, zonnepanelen, warmtepompen, accusystemen, huissprinklers en andere technische systemen. “Prachtig natuurlijk, maar ze blinken niet allemaal uit in duidelijkheid. Ik praat uit ervaring, want mijn ouders van 85 en 86 jaar wonen gelukkig nog steeds zelfstandig, maar zij kunnen de ontwikkelingen al lang niet meer bijbenen. Ze verzuipen in de stapeling van veiligheids- en energiesystemen. En ze zijn zeker niet de enigen.”

Veilig huis van de toekomst
Om het voor ouderen makkelijker te maken neemt Brandweer Nederland het initiatief om met bouwers, installateurs, verzekeringsmaatschappijen, coöperaties en kennisinstituten een ’Veilig huis van de toekomst’ te realiseren. “Niet ieder voor zich, maar samen één ontwerp maken”, aldus Wevers. “Vanaf de tekentafel. Zo kunnen we ’ out of the box’ samen bouwen aan een veiliger onderkomens.” Nodig, want volgens de statistieken maken ouderen relatief meer kans om bij brand om het leven te komen. De afgelopen tien jaar kwamen 341 personen om het leven bij 287 woningbranden. Van de mannen was een derde 65 jaar of ouder en van de vrouwen zelfs ruim de helft. En dat terwijl slechts 17 procent van de mannelijke bevolking en 20 procent van de vrouwelijke bevolking 65 jaar of ouder is.

Deel dit artikel via: