Brandweerchauffeurs gestraft wegens veroorzaken ongelukken

De afgelopen week deden rechters uitspraak in twee zaken waarbij brandweerwagens na een PRIO1-melding bij verkeersongevallen betrokken raakten. Een zaak betrof de aanrijding met een fietser op 14 juni 2017 in Eindhoven. Het andere ongeluk gebeurde 18 juni 2017 in Deventer.

In beide zaken werd de chauffeurs straf opgelegd, omdat zij volgens de rechter onvoldoende voorzichtig en met te grote snelheid door het rode licht waren gereden.
Ongelukken met voorrangsvoertuigen hebben volgens Brandweer Nederland een grote impact op slachtoffers, nabestaanden en brandweercollega’s. Brandweerregio’s doen er daarom ook alles aan om ongelukken te voorkomen. Zo worden de chauffeurs met adequate opleidingen goed getraind. Ook zijn er brancherichtlijnen Optische en Geluidssignalen. De brandweer kan helaas niet voorkomen dat er soms toch ongelukken gebeuren met de zware auto’s en dat er fouten worden gemaakt op weg naar een incident.
Donderdag 20 december gaf lector Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in het actualiteitenprogramma De Nieuws BV op Radio 1 toelichting op het rijden met voorrangsvoertuigen. Dit is terug te luisteren. Meer informatie is te vinden bij het Kenniscentrum Voorrangsvoortuigen van het IFV.

Deel dit artikel via: