Brandweerkazernes voldoen niet aan veiligheidseisen

Brandweermannen blijken al jarenlang meer aan giftige rook blootgesteld te worden dan gedacht.

flash over blussen brandBrandweerlieden kunnen door vieze voertuigen, materialen en brandweerpakken schadelijke stoffen inademen of via hun huid in hun lichaam krijgen. Dat meldt De Monitor op basis van een rondgang langs alle veiligheidsregio’s.

Volgens het televisieprogramma moeten zeker 130 brandweerkazernes aangepast worden om ervoor te zorgen dat ze aan de eisen voldoen om brandweerlieden te beschermen tegen kankerverwekkende rook en roet.

Branchevereniging Brandweer Nederland erkent dat er nog veel gedaan moet worden om de kazernes aan de nieuwste eisen te laten voldoen. Tot anderhalf jaar geleden was de opvatting dat het gevaar van rook zich beperkt tot de blootstelling op locatie tijdens de brand.

Om de besmetting van de kankerverwekkende stoffen in de kazernes tegen te gaan, moeten deze worden aangepast. De kazernes moeten een scheiding krijgen tussen een schoon en vies werkgebied. Zo moeten er bijvoorbeeld douches in het schone werkgebied en in het overgangsgebied geplaatst worden.

 

Deel dit artikel via: