Brandweerman meest gewaardeerde beroep

Vrijwel iedereen in Nederland is fan van de brandweer. Dat blijkt uit onderzoek van bureau GFK Verein. De Duitse organisatie vroeg wereldwijd hoe mensen tegen verschillende beroepen aankijken, zo maakt hulpverlening.nl bekend.

Het onderzoek wordt jaarlijks herhaald en daaruit lijkt een trend zichtbaar, want ook vorig jaar stonden brandweermannen en verpleegkundigen bovenaan in de lijstjes. Alleen in Kenia scoort de brandweer laag, maar dat komt omdat daar nauwelijks apparatuur en infrastructuur is om te kunnen blussen. Andere populaire beroepen wereldwijd zijn verpleegkundigen, zowel op de ambulance als in het ziekenhuis. In Iran en Zuid-Afrika genieten artsen de hoogste waardering.
Uit het onderzoek komen volgens hulpverlening.nl meer opvallende zaken naar voren. Zo is het beroep ‘docent’ het meest gewaardeerd in India en Indonesië. In Europa worden politici en bankiers bovenmatig gewantrouwd. Slechts 16 procent van de Europeanen heeft vertrouwen in politici, terwijl dat wereldwijd30 procent is. Volgens de onderzoekers is de economische crisis daar de voornaamste reden voor.

Deel dit artikel via: