Canadese beveiliger Garda World wil G4S overnemen

Er is een kans dat G4S in handen komt van de Canadese concurrent Garda World. Dat maakt persbureau Bloomberg bekend. Voor 8 mei dient er een bod op tafel te liggen. Dat zal een fors bedrag worden, want direct na het bekend worden van het nieuws steeg de aandelenkoers van G4S met 20 procent tot een recordhoogte.

De aandelen van G4S zijn op het moment 3,8 miljard euro waard. Het bedrijf telt in zo’n negentig landen 546.000 medewerkers, wat aanzienlijk meer is dan de 62.000 medewerkers van Garda World. Het Canadese bedrijf kan G4S naar verwachting echter wel overnemen, zelfs met contant geld omdat het over grote fondsen beschikt van haar eigenaar, een particuliere investeringsmaatschappij.

Overheid
G4S is ’s werelds grootste particuliere beveiligingsorganisatie en werkt in veel landen ook voor de overheid. Zo beheert het in Groot-Brittannië complete gevangenissen en immigratiecentra. In maart werd een bod gedaan op de cash business van het bedrijf, die geldtransport en het beheer van geldautomaten bij winkeliers omvat en al enige tijd op de winst van het concern drukt. Garda World heeft vergelijkbare activiteiten en is ook net als G4S actief in het gevangeniswezen.

Problemen
Volgens Bloomberg gaat het al een tijd niet goed met G4S. In 2018 werd het beursgenoteerde bedrijf een kwart minder waard. Het bedrijf heeft lang moeten herstellen van de reputatieschade die was ontstaan na de problemen rond de Olympische Spelen in 2012 in Londen en vorig jaar moest het in de VS een boete betalen van 130 miljoen dollar vanwege de slechte arbeidsomstandigheden voor het personeel. Dat zorgde voor een daling van de winst voor belastingen van maar liefst 63 procent. Hetzelfde jaar moest het beheer van een van de grootste gevangenissen van het Verenigd Koninkrijk worden teruggegeven aan de overheid, omdat de inrichting volgens politici in een ‘war zone’ was veranderd.
Overigens is het nog niet duidelijk of de Canadezen heel G4S willen overnemen of alleen enkele activiteiten. Gezien de verschillen in grootte is de eerste optie minder waarschijnlijk. G4S roept aandeelhouders op om voorlopig niet te reageren op het nieuws. Het is volgens het bedrijf onzeker of er werkelijk een bod komt en onder welke voorwaarden dat zal gebeuren. Garda World is deels eigendom van het management en deels van investeringsmaatschappij Rhône Capital. In 2014 nam het bedrijf al de cash-activiteiten van G4S in Canada over, waarbij 2400 medewerkers van werkgever verwisselden.

 

Gedeeld

Geef een reactie