Burgemeesters laten middelen tegen voetbalgeweld liggen

Volgens deskundigen is er weinig mis met de voetbalwetgeving, maar schort het aan toepassing en handhaving. Dat zeggen zij tegenover de NOS. Zo is het allang mogelijk om schade te verhalen op de daders en is het niet nodig dat minister Grapperhaus daar ‘nieuwe’ afspraken over maakt met de KNVB.

Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen noemt het geweld na de wedstrijd tussen NEC en Vitesse als voorbeeld. Er is volgens hem voldoende bewijs om de daders strafrechtelijk aan te pakken. In dit geval is dat ook gebeurd en zijn celstraffen tot zes maanden uitgedeeld. Ook zijn de gegevens doorgespeeld naar de KNVB, zodat die stadionverboden kan uitvaardigen. Maar daarnaast kan de aangerichte schade worden verhaald, middels een bepaling over groepsaansprakelijkheid die in 1992 in het Burgerlijk Wetboek is opgenomen. Grapperhaus zei afgelopen week: “Als je één keer zo’n rekening krijgt, ben je er daarna mee klaar.”

Stadionomgevingsverbod
En er is volgens Brouwer nog meer mogelijk. Zo kan een burgemeester een stadionomgevingsverbod en meldplicht opleggen aan personen die ondanks een stadionverbod van de KNVB toch nog aan rellen deelnemen. Wordt het verbod of de meldplicht overtreden, dan kan de relschopper niet alleen strafvervolging tegemoet zien, maar ook een vordering van bijvoorbeeld 1000 euro per overtreding. Burgemeesters maken tot nu toe echter nauwelijks van deze mogelijkheden gebruik omdat zij zich er volgens Brouwer onvoldoende van bewust zijn. Dat constateerde Grapperhaus onlangs ook. In een brief aan de Kamer schreef hij dat ongeveer driekwart van de onderzochte gemeenten geen gebruik maakt van de wettelijke mogelijkheden tegen voetbalgeweld. Oorzaken zijn volgens hem onbekendheid, koudwatervrees of het niet zien van de meerwaarde van het beschikbare wettelijke instrumentarium. Burgemeester Paul Depla van Breda kent de bestaande middelen wel en zegde onlangs toe dat deze moeten worden ‘afgestoft’.
Gedragswetenschapper Otto Adang van de Politieacademie is daarnaast een voorstander van het stimuleren van een betere verstandhouding tussen clubs en hun supporters, zodat mensen elkaar in het belang van de club eerder zullen corrigeren.

Deel dit artikel via: