Burgemeesters willen meer geld voor politie

De burgemeesters van de tien Nederlandse politie-eenheden willen dat de Tweede Kamer een deel van de bezuinigingen bij de politie terugdraait. Dat meldt nu.nl vandaag.

Als minister Van der Steur van Veiligheid en justitie of het parlement de bezuinigingen wil doorzetten, mogen zij zelf aan de burgers uitleggen waarom bijvoorbeeld grote evenementen moeten worden afgelast. Dat vertelde burgemeester Hubert Bruls van de politie-eenheid Oost-Nederland maandag in Nijmegen. Volgens hem kan het zo niet doorgaan. Als er niet meer geld komt, zijn volgens hem draconische keuzes nodig.
De politie moet tot eind 2017 maar liefst 500 miljoen euro zien te bezuinigen. Bruls kan daar niet mee leven. Hij vindt dat de aangekondigde 5 miljard aan lastenverlichting deels ten goede moet komen aan de politie.
Enkele van de evenementen die veel politie vereisen zijn de Giro d’Italia, Koningsdag in Zwolle en de honderdste Vierdaagse in Nijmegen. Voor andere grote publiekstrekkers is volgens Bruls dit jaar geen ruimte meer omdat daarvoor niet meer genoeg politie is. Ook de andere regio’s krijgen daarmee te maken.

Deel dit artikel via: