Burgernet in 8 pilotgemeenten beproefd
Zoals voorzien in het Regeerakkoord en het project Veiligheid begint bij Voorkomen, starten dit najaar nog 7 andere pilotgemeenten met Burgernet: Breukelen, Dantumadeel, Delft, De Ronde Venen, Ede, Leeuwarden en Maarssen. Daarnaast wordt de succesvolle proef in Nieuwegein, al sinds 2004 ‘pionier’ op het gebied van Burgernet, voortgezet.
In de pilot wordt gebruik gemaakt van een nieuw systeem, waarmee Burgernetacties sneller kunnen worden opgestart. Snelheid blijkt een cruciale succesfactor: onderzoek wijst uit dat de pakkans het grootst is binnen de eerste vijf minuten na het plegen van het delict. Na tien minuten neemt de kans op een ‘heterdaad’ al sterk af. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om een Burgernetbericht reeds enkele minuten na het delict binnen luttele seconden te verspreiden over de vaste of mobiele telefoons van honderden deelnemers.
Als deelnemers van het project iets zien of horen dat overeenkomt met het signalement, bellen zij direct naar een gratis telefoonnummer van de politiemeldkamer. Burgernet is echter méér dan techniek. Voorwaarde voor een geslaagde uitvoering is een solide netwerk van verantwoordelijke burgers. Aan de proef in Nieuwegein (61.000 inwoners) namen circa 1600 burgers deel. Gouda (ruim 70.000 inwoners) hoopt op minimaal eenzelfde aantal deelnemers. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken. Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers weer een bericht met informatie over het resultaat. In Nieuwegein loopt er al sinds 2004 een proef met Burgernet. Gezien het succes wordt de proef nu uitgebreid. Na evaluatie van de proef is het de bedoeling Burgernet stapsgewijs overal in het land in te voeren. De proef start begin november 2008.