Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alarm Meldnet

ADI

Nimo Drone Security

Eizo

JMB Groep

CDVI

VEB

SmartSD

Avigilon Alta

RoSecure

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

Connect Security

VBN

EAL

Seagate

Securitas

G4S

VVNL

Hikvision

SmartCell

Paxton

Brivo

Multiwacht

Nenova

De Beveiligingsjurist

Milestone

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

HID

Optex

ASSA ABLOY

Add Secure

CardAccess

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Uniview

NIBHV

Crown Security Services

Akuvox

Sequrix

Top Security

GFT

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

Trigion

Seris

Eagle Eye Networks

Paraat

Unii

ARAS

CSL

Lobeco

Gold-IP

Alphatronics

2N

Nimo Dog Security

Bosch Security Systems

SOBA

i-Pro

Bydemes

DZ Technologies

Advancis

Ajax Systems

HD Security

IDIS

Genetec

Hanwha Vision Europe

ASIS

OSEC

20face

Masset Solutions

Kiwa

Explicate

Centurion

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

PG Security Systems

Secusoft

Burgernetactie voor het eerst ingezet voor cold case

18 november 2022
Redactie
12:03

De politie zet voor het eerst Burgernet in om burgers te betrekken bij een cold case. Het gaat om de gewelddadige dood van de 68-jarige Hannie (Johanna) Bakker uit het Noord-Hollandse Winkel in 2017.

Uit onderzoek is op te maken dat de dader of daders mogelijk zelf uit de omgeving van Winkel komen of daar in ieder geval goed bekend moeten zijn geweest. Daarom wordt onder deelnemers van Burgernet in de wijde omgeving van het plaats delict op dinsdag 22 november een audio-oproep van nabestaanden van Hannie Bakker verspreid. Daarnaast plaatst de politie voor deze zaak honderden posters in de regio. Ook is podcaster en youtuber Dionne Slagter gevraagd om zich over de zaak te buigen en over de cold case te publiceren via haar podcast Moordcast en youtubekanaal Onnedi. De beloning in de zaak is door het Openbaar Ministerie verhoogd naar 25.000 euro.

Bakossie Dionne
De zaak speelt zich af op Koningsdag 27 april 2017. Hannie Bakker wordt die ochtend door haar dochter ernstig gewond gevonden in haar huis aan de Limmerschouw in Winkel. Er is braakschade en het huis blijkt te zijn doorzocht. De politie houdt er dan ook rekening mee dat Hannie ’s nachts een confrontatie heeft gehad met één of meerdere inbrekers of woningovervallers en daarbij is mishandeld. Hannie komt niet meer bij bewustzijn en overlijdt op 9 juni aan haar verwondingen. Ze laat haar man, drie kinderen en drie kleinkinderen achter. Wie de nachtelijke inbreker of inbrekers zijn geweest is tot nu toe niet duidelijk geworden.

Onderzoek
Direct na de vondst van de ernstig gewonde Hannie heeft de politie een uitgebreid onderzoek ingesteld. De politie heeft veel getuigen gehoord, het leven van het slachtoffer in kaart gebracht en uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Daarbij zijn ook DNA-sporen veiliggesteld. Ook afgelopen jaren nog zijn alle feiten meerdere keren grondig tegen het licht gehouden. Recherche-psychologen van de politie geven aan dat de dader of daders destijds mogelijk jong en onervaren zijn geweest en mogelijk zelf uit de regio komen of daar in ieder geval goed bekend moeten zijn geweest. Dat maakt overigens niet dat het onderzoeksteam een oudere of meer ervaren dader helemaal kan uitsluiten.

Burgernet
Omdat de dader of daders vermoedelijk bekend waren in de regio doet de politie een dringend beroep op de bewoners van het gebied. Daarom zet de politie voor het eerst Burgernet in voor een cold case. Normaal gesproken worden Burgernetacties alleen ingezet voor incidenten die nog gaande zijn of net zijn gebeurd. Speciaal voor deze zaak ontvangen deelnemers van Burgernet in de wijde omtrek van Winkel op 22 november 2022 een audiobericht via de app, een sms, een e-mail of een spraakoproep. In het audiobericht en de spraakoproep worden de deelnemers rechtstreeks toegesproken door nabestaanden van het slachtoffer en gevraagd informatie te delen met de politie. Bewoners die nog geen Burgernetdeelnemer zijn en het bericht op 22 november wél willen ontvangen hoeven alleen maar de app te downloaden.

Opsporingsprogramma’s
De politie heeft Youtuber en podcastmaker Dionne Slagter gevraagd om zich ook in de zaak te verdiepen. Dionne Slagter maakt regelmatig video’s en podcasts over oude moordzaken. Op Youtube heeft ze bijna 900.000 volgers. Ze publiceert op vrijdag 18 november 2022 over deze zaak in haar podcast “Moordcast” en op haar Youtubekanaal “Onnedi” (LINK NAAR YOUTUBE). De politie hoopt dat zij, mogelijk met hulp van haar volgers, nieuwe informatie weet te verzamelen over de dader. Ook Opsporingsprogramma Opsporing Verzocht zal op dinsdag 22 november uitgebreid aandacht aan de zaak besteden. In penitentiaire inrichtingen in het hele land worden flyers verspreid om aandacht te vragen voor de zaak. Gedetineerden krijgen de flyer komende periode bij hun wekelijkse levensmiddelenbox. Tot slot worden in de wijde omtrek van Winkel posters geplaatst en komt het Mobiele Medialab van de politie op 18 en 19 november naar Winkel om het publiek op straat aan te spreken.

Tips
Voor nabestaanden is het van groot belang dat de zaak wordt opgelost. De politie vraagt iedereen die iets weet over de zaak of over de mogelijke dader of daders zich te melden. Informatie doorgeven kan via de Opsporingstiplijn op nummer 0800-6070. Tips zijn ook welkom via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. Meldpunt Meld Misdaad Anoniem zorgt dat de tips niet herleidbaar zijn tot de tipgever en draagt de informatie dan pas over aan de politie. Wie vertrouwelijk contact wil met de politie kan bellen met het Team Criminele Inlichtingen via nummer: 072-5050015. Ook online is het mogelijk tips door te geven via het tipformulier op www.politie.nl/hanniebakker. Informatie kan ook gemaild worden naar [email protected].

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner