Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Brivo

Paraat

Advancis

Multiwacht

ARAS

Connect Security

ASIS

Sequrix

Milestone

CDVI

Bosch Security Systems

HID

Lobeco

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Akuvox

CardAccess

2N

JMB Groep

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

Centurion

GFT

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

Explicate

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

IDIS

Unii

VVNL

Nenova

RoSecure

Ajax Systems

i-Pro

EAL

Kiwa

Eizo

Hikvision

HD Security

SmartCell

NetworxConnect

Trigion

20face

Secusoft

Uniview

Masset Solutions

Add Secure

SOBA

Paxton

Bydemes

Securitas

Gold-IP

Genetec

VAIBS

SMC Alarmcentrale

G4S

CSL

OSEC

PG Security Systems

ADI

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

Seris

NIBHV

Top Security

Alphatronics

Seagate

Network Optix

VBN

VEB

Nimo Drone Security

Crown Security Services

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Optex

SmartSD

Camerabeelden hoeven in donker zeker niet slecht te zijn

24 oktober 2019
Redactie
06:33

Wie woensdagavond deelnam aan het door PG Security Systems georganiseerde ‘See in the dark’, zal niet meer begrijpen waarom nog zoveel beroerde beelden op ‘Opsporing Verzocht’ worden vertoond. Met gunstig geprijsde camera’s bleken ook onder lastige lichtomstandigheden heel goede beelden mogelijk.

Volgens expert Jonathan de Chateau komen slechte beelden vaak doordat de installateur en de klant een systeem alleen overdag beoordelen. “Je zou een dag later terug moeten gaan om te kijken hoe de nachtelijke opnames zijn geworden.” Met goede instellingen valt veel te winnen, maar tegenwoordig zijn er ook camera’s die uit zichzelf al heel goed presteren onder de meest uiteenlopende omstandigheden. PG had een aantal camera’s van Hikvision opgehangen in de kantine, boven het parkeerterrein en op het dak. Nadat rond een uur of 7 de duisternis was ingevallen, werd op een groot scherm de beeldkwaliteit getoond. “We hebben ze gewoon uit de doos gehaald en opgehangen”, vertelde De Chateau. “De beelden zijn dus niet extra opgewaardeerd.”
Onderscheid
Om het verschil met optische observatie te laten zien, werden ook een radardetector met plaatsbepaling en een thermische camera van Hikvision gedemonstreerd. Voor detectie van een indringer bleek, zoals viel te verwachten, de thermische camera niet te verslaan. De DS2TD1217x/V1 kost slechts een paar honderd euro, maar biedt een thermisch en een optisch element, waarmee indringers feilloos zijn te detecteren. De camera kan ook onderscheid maken tussen personen en voertuigen. Wel vergt de projectering de nodige deskundigheid, zo vertelde Rolf van den Hoek van Hikvision. Zo kunnen reflecties door glas van gebouwen of auto’s voor ongewenst alarm zorgen. Ook de montagehoogte is van invloed op de effectiviteit van de detectie, waarbij de camera gebruik maakt van videocontentanalyse. Hetzelfde geldt voor radar. Muren van gebouwen kunnen voor reflecties zorgen, waardoor het soms lijkt alsof er meerdere indringers zijn.

Combinatie
Gedemonstreerd werden de ColorVu DS-2CD2347G1-L(U) met 4 megapixels, de Gold Label EXIR Dome DS-2CD2325FWD-I met 2 megapixels, de DarkfighterX DS-2DF8225IH-AEL met 2 megapixels, de bi-spectrale DS-2TD1217-3/V1 en de thermisch/optische DS-2TD1217-3V1. Met uitzondering van de DarkfighterX zijn dit camera’s die prijstechnisch in het middensegment zitten. De kwaliteitsverschillen waren duidelijk te zien, maar De Chateau benadrukte dat kwaliteit niet alleen afhangt van het type camera. Het gaat om de combinatie van camera, projectering en lichtomstandigheden. Zo kan een van de slechter presterende camera’s onder andere omstandigheden als beste uit de bus komen. Zo moest de dure DarkfighterX het afleggen tegen de ColorVu bij de observatie van het parkeerterrein. Was de straatverlichting uitgevallen, dan had de DarkfigherX mogelijk weer een veel beter beeld gegeven. Duidelijke conclusies waren uit de demonstraties dus niet te trekken, maar verhelderend waren de presentaties wel. Dat vonden ook de ervaren installateurs, die aan het evenement deelnamen. De camera’s zijn van zichzelf al erg goed, maar leveren nog aanzienlijk betere prestaties als met een aantal randvoorwaarden rekening wordt gehouden, zoals het niet in beeld brengen van de lucht bij het richten van thermische camera’s. Zou iedereen zich aan de geleerde lessen houden, dan wordt het voor criminelen al een stuk minder aantrekkelijk om cameratoezicht te negeren. 

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner