Camera’s joodse wijk Antwerpen gebruikt voor coronamaatregelen
De bewakingscamera’s die Antwerpen tijdens de terreurdreiging op grote schaal in de joodse wijk liet plaatsen, gebruikt de politie nu om te controleren of de joodse inwoners de coronamaatregelen niet overtreden. Dat melden enkele Belgische kranten zaterdag.
Dagblad De Standaard zegt processen-verbaal te hebben ingezien, waaruit blijkt dat de politie heeft opgetreden, nadat met de gemeentelijke bewakingscamera’s werd vastgesteld dat joodse inwoners bijeenkomsten hielden, die in het kader van de coronamaatregelen verboden zijn. De kwestie ligt gevoelig. Het kan legitiem zijn wat de politie doet, maar ethisch gezien is er wel sprake van een kwestie, aldus de in surveillance gespecialiseerde professor Rosamunde Van Brakel van de Vrije Universiteit Brussel. Hielke Hijmans, voorzitter van de geschillencommissie van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit, spreekt over zeer gevoelige informatie waarbij discriminatie om de hoek loert.
Terreurdreiging
Het intensieve cameratoezicht werd eind 2013 ingevoerd in de zogenoemde Diamantwijk, waar veel joden wonen. Dit vanwege de toenemende islamitische terreurdreiging. Na de aanslagen in 2015 en 2016 werd de beveiliging nog verder opgevoerd en werden ook de ongeveer zeventig joodse instellingen in de wijk van cameratoezicht voorzien. De Diamantwijk behoort nu tot de best bewaakte buurten van Europa. Volgens De Standaard gebruikt de politie de camera’s nu om overtredingen van coronavoorschriften te ontdekken. Als een synagoge teveel bezoekers binnenlaat, wordt er opgetreden. Ook worden met de camera’s tips van burgers nagetrokken, als die vermoeden dat ergens een feest wordt gehouden.