Campagne om jonge aanwas bij ondermijning tegen te gaan
Onder de verdachten van criminele activiteiten ziet de politie ook heel jonge mensen, die soms zelfs nog maar elf jaar oud zijn. Via een speciale campagne vraagt de politie hier deze week aandacht voor.
Ondermijning is een veelomvattende term, waar allerlei criminele activiteiten toe behoren. Denk aan ‘klussen’ zoals het verhandelen of uithalen van drugs, het plaatsen van een explosief bij iemands voordeur of het witwassen van misdaadgeld. De politie ziet dat jonge kinderen, sommigen zijn pas elf of twaalf jaar oud, zich al laten lenen om opdrachten voor criminelen uit te voeren. Met het geld dat ze hiervoor krijgen, kunnen ze vervolgens allerlei dure spullen kopen, waar ze anders lang voor hadden moeten sparen.
Snel geld verdienen
Voor veel jongeren kan het heel verleidelijk zijn om op deze manier snel geld te verdienen. Maar de risico’s en gevolgen zijn vaak groot en, zeker op een jonge leeftijd, soms niet te overzien. Het snelle geld dat verdiend kan worden, bijvoorbeeld door ergens drugs naartoe te brengen of een explosief neer te leggen, heeft ook een keerzijde. Het gevaar van een zelfgemaakt explosief en de druk die criminelen op daders en hun families kunnen gaan uitoefenen bijvoorbeeld. Maar ook de gevolgen op de langere termijn: een strafblad, een gevangenisstraf, geen bankrekening meer kunnen openen en geen mogelijkheid om die droombaan te krijgen.
Campagne
Via een speciale campagne vragen de politie-eenheid Den Haag en de gemeente Zoetermeer hier in de week van 4 november aandacht voor. Leerlingen van verschillende scholen in Zoetermeer krijgen een programma aangeboden waarmee zij bewust worden gemaakt van de risico’s en gevolgen van ondermijnende criminaliteit. Ze krijgen daarbij handvatten om in bepaalde situaties juist te kunnen handelen en hulp te kunnen vragen. Hiervoor komen de politie, de gemeente Zoetermeer en Gro-Up jongerenwerk met het Mobiel Media Lab, een VR-experience en een speciale escaperoom naar de leerlingen in Zoetermeer toe.
Hulp
Jongeren en/of hun ouders/verzorgers die problemen hebben die te maken hebben met ondermijnende criminaliteit, kunnen op verschillende manieren hulp krijgen. Gemeenten hebben dit op verschillende manieren georganiseerd en door contact op te nemen met de wijkagent of politie via 0900-8844 kun je naar de juiste instanties worden doorverwezen. Daarnaast kun je ook anoniem je verhaal doen via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Dit geldt overigens niet alleen als het jou zelf betreft, maar ook als je je zorgen maakt om iemand uit je omgeving.
Ondermijning
Ondermijning is een veelomvattende term waar allerlei criminele activiteiten toe behoren. Alle vormen van criminaliteit die een bedreiging vormen voor de integriteit van onze maatschappij vallen onder ondermijning. Voorbeelden zijn de handel in verdovende middelen en criminele uitbuiting.
Bij ondermijning vervagen de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminaliteit). Deze vorm van criminaliteit vindt georganiseerd plaats en onschuldige mensen kunnen betrokken raken en zelfs slachtoffer worden zonder dat zij zich daarvan bewust zijn. Criminelen betrekken hier bovendien steeds jongere kinderen bij en om deze zogenoemde jonge aanwas maakt de politie zich zorgen.