Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

Advancis

Nimo Drone Security

ARAS

Optex

Genetec

Oribi ID Solutions

20face

Alphatronics

Dero Security Products

VEB

Avigilon Alta

Top Security

CDVI

Kiwa

Connect Security

Uniview

CardAccess

VideoGuard

Ajax Systems

NIBHV

VBN

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Multiwacht

EAL

Add Secure

i-Pro

Crown Security Services

Milestone

JMB Groep

DZ Technologies

Unii

OSEC

G4S

Secusoft

Hikvision

SmartCell

RoSecure

Bydemes

Eagle Eye Networks

2N

CSL

PG Security Systems

ASIS

Bosch Security Systems

Sequrix

Eizo

Brivo

Service Centrale Nederland

Explicate

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Seris

HID

VAIBS

Nimo Dog Security

Paraat

Masset Solutions

NetworxConnect

Securitas

Gold-IP

SOBA

GFT

Nenova

Centurion

Lobeco

IDIS

Hanwha Vision Europe

Seagate

Trigion

BHVcertificaat.online

ADI

SmartSD

Akuvox

VVNL

Cao particuliere beveiliging goedgekeurd

30 januari 2017
Redactie
22:22

Zowel de achterban van de werkgevers als die van CNV Beveiliging, FNV Beveiliging en de Unie Security hebben ingestemd met de nieuwe cao voor particuliere beveiligers. Toch klinkt er nog stevige kritiek.

Voor alle beveiligers die werken bij een beveiligingsorganisatie die lid is van de Nederlandse Veiligheidsbranche (en voor beveiligers die in hun contract hebben staan dat de cao van toepassing is) is de cao nu echt vanaf 1 januari van kracht. In januari hebben beveiligers nog het oude loon ontvangen, maar met de betaling van februari zal de 2,5 procent extra alsnog volgen.
Tijdens de stemming was 77 procent van de partijen voor de nieuwe cao. 22,4 procent was tegen en 0,6 procent onthield zich van stemming. Vooral de bonden zijn blij met het resultaat waarmee een einde komt aan de cao-loze periode.

Kritiek
Er is ook kritiek. Sommigen vinden dat de beveiligers zich hebben laten omkopen met 2,5 procent loonsverhoging, zodat veel andere ongunstige zaken kunnen blijven zoals ze zijn. Voorbeelden zijn het minurensysteem en constructies met payrolling. Een ander pijnpunt is de onregelmatigheidstoeslag (ORT), die tijdens vakanties en ziekte stop wordt gezet, terwijl ze juridisch deel uitmaken van het loon, als beveiligers verplicht zijn om op onregelmatige tijden te werken, wat meestal het geval is.
Met ingang van periode 1 van 2017 wordt de ORT tijdens vakantie opnieuw ingevoerd. De herberekening van het resterende saldo gebeurt op dezelfde manier als tijdens de afschaffing in 2013. Dus als iemand over de afgelopen 52 weken gemiddeld 3% ORT had en 80 verlofuren over had vorig jaar, dan worden die verlofuren als volgt herberekend: 80 verlofuren zonder ORT: 103 x 100 = 77,66 verlofuren met ORT. In geldwaarde blijven de resterende verlofuren evenveel waard, aldus vakbond De Unie.

Toekomst
De cao-afsluitende partijen (Nederlandse Veiligheidsbranche, FNV Beveiliging, De Unie Security en CNV Beveiliging) spreken in artikel 3.e. naar elkaar uit dat zij met deze afspraak de cao-afspraken uit 2012-2013 inkomens- en kostenneutraal hebben afgewikkeld. Met die afspraak sluiten cao-partijen de afspraken uit 2012-2013 naar de toekomst toe af.
De nieuwe cao loopt overigens maar tot september dit jaar. De partijen hebben daarom van hun achterban het advies meegekregen om maar aan tafel te blijven zitten voor de volgende ronde.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Wordt een partner