Cao Veiligheidsdomein vorm van ondermijning?
Directeur Leon Vincken van brancheorganisatie VBe NL reageert boos op de kritiek op de cao Veiligheidsdomein, die door voorstanders van de cao Particuliere Beveiliging ‘ondermijnend’ wordt genoemd. Er is volgens hem tenslotte niets illegaals aan de door VBe NL en De Unie afgesloten cao.
“Een beladen woord dat ondermijning. Een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Het bekt lekker en doet het goed in de oneliners. Zeker als het over cao’s gaat”, merkt Vincken op. “Hoe kan een cao nu ondermijnen vraag je je dan af? Is die dan illegaal? Gebeuren daar zaken die het zonlicht niet verdragen? Je hebt toch een cao omdat deze is overeengekomen met een vakbond en is aangemeld bij de minister die de cao heeft bevestigd en geregistreerd?”
Macht
De directeur van VBe NL gaat er vanuit dat de aantijgingen hun oorzaak vinden in het feit dat de cao Veiligheidsdomein niet iedereen welgezind is. “Grote aandeelhouders worden onrustig van een verschuiving in het speelveld. Een verschuiving veroorzaakt door nieuwe spelers die met hun cao een sterkere gesprekspartner en een factor van invloed blijken te zijn. Invloed op hún business. Dan wordt gezonde concurrentie ineens ondermijning genoemd. En als je dan groot genoeg bent mag je volgens onze wetgeving met een algemeen-verbindend-verklaring (AVV) alle macht naar je toehalen en bepalen waar kleinere concurrenten zich aan moeten houden. Dat bereik je onder andere door als branchevereniging politieke lobbyisten aan je te binden. Ervaren bestuurders met een bewezen staat van dienst en signatuur in de politiek. Dat is hoe uiteindelijk onze polder werkt. Het land blijft droog zolang we samen met elkaar de juiste ordening bewaken en handhaven. Maar namens wie?”
Verbazingwekkend
Vincken kan weinig begrip opbrengen voor de vakbonden die zich voor het karretje laten spannen van brancheverenigingen die willen regeren. “Het grootbedrijf krijgt op die manier de kans om de dispensatie van onze unieke en veelbelovende cao voor beveiligers en harde werkers in het veiligheidsdomein ongedaan te laten maken. Wat daarbij het meest verbazingwekkend blijft is dat blijkbaar niemand zich zorgen maakt over onze gezamenlijke toekomst in het veiligheidsdomein. De arbeidsmarkt schreeuwt om arbeidskrachten, Nederland schreeuwt om slimme innovaties en bedrijven die voorop durven te lopen, maar blijkbaar zijn dat ook maar woorden. Hier is dan ook inmiddels genoeg over gezegd en geschreven. Per saldo tellen we nu slechts verliezers met de werknemer voorop. Want de positief concurrerende, best betalende en toekomstbestendige cao Veiligheidsdomein mag niet in zijn huidige vorm blijven bestaan.”
Kernwaarden
Ondanks het intrekken van de dispensatie door de minister van SZW, beschouwt Vincken VBe NL niet als verliezer. “We zijn een belangenclub die groeit en groeit. Ook nu komen de aanmeldingen nog steeds binnen, ondanks dat veel van onze leden zich nu moeten conformeren aan de cao Particuliere Beveiliging. Dat is te danken aan ons DNA, de gelijkheid, transparantie en kwaliteit. Dat zijn onze kernwaarden. Onze agenda over de toekomst na corona, dat is wat voor een ondernemer telt. Samen bouwen we aan een brede insteek op het veiligheidsdomein. Zo zijn we volop bezig met de nieuwe WPBR, het nationale passenregister en de samenwerking met de politie, veiligheidsregio’s en justitie. Daarnaast richten wij ons op de positionering van de verkeersregelaars en een beter pensioen voor de arbeidsmarkt waarop onze bedrijven als eerste de beste mensen weten binnen te halen.
Succes
Bij de minister en de rechter bereikte VBe NL de afgelopen tijd weinig succes, maar volgens Vincken gaat het uiteindelijk om de dagelijkse praktijk en hoe je samen met je stakeholders om je heen jouw stukje polder droog houdt. “Samenwerken waar het kan leidt tot gezamenlijk succes. We gaan dus door met onze eigen agenda, waar dat in het belang van onze leden is. En ja, we gaan door en tekenen beroep aan bij de minister. En ja, we zullen ook in gesprek gaan met partijen die ons dwingen onze cao anders in te richten en ja, wij weten dat uiteindelijk VBe NL dé grootste speler in het veiligheidsdomein is die staat voor de belangen van inmiddels meer dan 170 bedrijven. Dat is gewoon een feit waar niemand meer omheen kan. De cao Veiligheidsdomein is immers de toekomst.”