Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VAIBS

Nenova

RoSecure

Connect Security

Milestone

BHVcertificaat.online

Explicate

PG Security Systems

GFT

VBN

CSL

Nimo Dog Security

Kiwa

ADI

Secusoft

Trigion

VideoGuard

Brivo

Oribi ID Solutions

Seris

Bosch Security Systems

Paxton

EAL

SmartCell

HD Security

Sequrix

SMC Alarmcentrale

VEB

Ajax Systems

SOBA

ARAS

Lobeco

Avigilon Alta

Bydemes

Regio Control Veldt

CardAccess

Nimo Drone Security

Advancis

CDVI

Multiwacht

IDIS

Dero Security Products

HID

NIBHV

Gold-IP

Seagate

SmartSD

Hanwha Vision Europe

Add Secure

Masset Solutions

Alphatronics

20face

Alarm Meldnet

Uniview

De Beveiligingsjurist

Akuvox

Eagle Eye Networks

JMB Groep

Eizo

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

NetworxConnect

ASIS

i-Pro

Genetec

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

Centurion

Securitas

Paraat

Crown Security Services

VVNL

ASSA ABLOY

Optex

2N

OSEC

G4S

Top Security

Unii

Capaciteitsverlof gedetineerden gestart

4 juni 2024
Redactie
08:39

Vanaf volgende week gaan de eerste gedetineerden met zogenaamd capaciteitsverlof; zij zullen een deel van hun celstraf thuis met een enkelband uitzitten. Deze tijdelijke noodmaatregel is nodig om zowel de capaciteitsdruk in de penitentiaire inrichtingen te verlichten als het kunnen oproepen van zelfmelders, zo meldt DJI.

Het elektronische toezicht, de enkelband, is alleen voor gedetineerden die al in de laatste fase van hun detentie zitten. Verder is bij het selecteren van de gedetineerden onder meer rekening gehouden met de strafduur, het soort delict, risico’s voor de maatschappij, het gedrag tijdens detentie en de belangen van slachtoffers. In aanmerking voor capaciteitsverlof komen gedetineerden die zijn veroordeeld tot een celstraf van minimaal vier weken tot maximaal een jaar. Het verlof wordt alleen ingevoerd voor gedetineerden die twee derde van hun straf hebben uitgezeten.

Voorwaarden en criteria
De gevangenisdirecteur van de PI beslist, na afstemming met de reclassering en CJIB, aan welke gedetineerden capaciteitsverlof wordt verleend, op basis van voorwaarden en criteria. Ook bepaalt de gevangenisdirecteur de duur van het verlof, waarbij rekening wordt gehouden met de te verwachten duur van de capaciteitsproblemen.
Directeur-generaal Wim Saris van DJI zegt hierover: “We hebben al een tijd te maken met krapte in de capaciteit bij DJI. Dat is ook maatschappelijk gezien een onwenselijke situatie. De veiligheid van onze medewerkers en alle gedetineerden die binnen onze muren zitten moet ik kunnen waarborgen. De druk op de capaciteit komt onder andere vanwege schaarste op de arbeidsmarkt. Te weinig personeel op de vloer kan leiden tot onveilige situaties voor onze medewerkers en de gedetineerden die aan onze zorg zijn toevertrouwd. Dit wil ik koste wat kost voorkomen. Daarnaast moeten we plekken beschikbaar houden om nieuwe veroordeelden hun straf te laten uitzitten en zelfmelders te kunnen oproepen.”

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner