Heijmans beveiligt grootste zonnepark van Nederland

In het Groningse Vlagtwedde is Heijmans Infra Safety & Security bezig met de beveiliging van het tot nu toe grootste zonnepark van Nederland. Het was een hele uitdaging om rekening te houden met de eisen van landschappelijke inpassing. Met het nodige denkwerk kon toch het vereiste beveiligingsniveau worden bereikt.

Het nieuwe zonnepark heeft een omtrek van bijna 6 kilometer, een oppervlakte van ruim 100 hectare en bevat bijna 350.000 zonnepanelen die jaarlijks 104 Gigawattuur kunnen produceren. Dat is voldoende om 30.000 huishoudens van stroom te voorzien. De initiatiefnemers zijn de gemeente Westerwolde, waar Vlagtwedde onder valt, eigenaar Impax, Powerfield en Solarcentury. Solarcentury zorgt ook voor de bouw en beheert het park en is opdrachtgever van Heijmans Infra Safety & Security, dat de beveiliging verzorgt. “Geen eenvoudige opdracht”, aldus accountmanager Anthony Elbers van het beveiligingsbedrijf. “Want hoe beveilig je op een efficiënte manier een terrein met een omtrek van zes kilometer? Je hebt te maken met grote afstanden, maar ook met lange aanrijtijden, omdat het een nogal afgelegen gebied is. Je wilt dus naast de nodige fysieke barrières een zo snel mogelijke en betrouwbare detectie van indringers hebben.”

Thermische camera’s
Besloten is om rondom een hekwerk te plaatsen, dat bewaakt wordt door 31 thermische camera’s, die via het kop-staart-principe ook elkaar bewaken. Er is gekozen voor de Axis Q1941-E, een robuuste thermische camera met een objectief dat herkenning van menselijke contouren op afstanden tot 200 meter mogelijk maakt. Met masking wordt voorkomen dat personen buiten het hekwerk alarm genereren, terwijl intelligente software ervoor zorgt dat er juist wel alarm wordt geslagen als een menselijke gedaante het hekwerk passeert of op het terrein wordt waargenomen. Er worden dan ook optische ptz-camera’s geactiveerd, die gestuurd door de thermische camera’s de waargenomen persoon automatisch in beeld brengen en blijven volgen. Van dergelijke ptz-camera’s zijn er acht geïnstalleerd, verdeeld over het terrein. Voor het verwerken van de beelden en het aansturen van de ptz-camera’s, wordt gebruik gemaakt van XProtect van Milestone. De beelden worden bekeken vanuit een videomeldkamer.

Betrouwbaarheid
Volgens Elbers is gekozen voor thermische camera’s vanwege de betrouwbaarheid daarvan. “Je kan ook met radar werken, maar dat was hier vanwege de reflecties van de zonnepanelen niet handig geweest. Laser en actief infrarood zijn andere alternatieven, maar die waarschuwen alleen als de straal onderbroken wordt. Je weet dan nog niet of dat door een mens gebeurt en in welke richting die beweegt. Die informatie krijg je wel met thermische camera’s. Die zijn in tegenstelling tot optische camera’s met bewegingsdetectie ook veel minder gevoelig voor weersomstandigheden. Met de ingebouwde videocontentanalyse van Axis herkennen de camera’s menselijke vormen, wat de kans op onnodig alarm aanzienlijk verkleint. Om onnodig alarm te voorkomen is ook niet gekozen voor hekwerkdetectie.”

Risico
De beveiligingsapparatuur in een afgelegen gebied loopt zelf ook risico op vandalisme of diefstal en daar hebben wij dus diverse maatregelen voor moeten treffen”, vervolgt Elbers. “De camera’s bewaken elkaar, maar geven ook direct alarm als er iets vreemds gebeurt met het beeld. Denk aan het verdraaien van de kijkrichting of het afplakken of dichtspuiten van de lens. De meldkamer weet dan direct dat er iets aan de hand is en kan met de ptz-camera’s nagaan wat de oorzaak is, om vervolgens in actie te komen. Ook de bekabeling wordt permanent bewaakt. Het is weliswaar een regio met weinig criminaliteit en de panelen zijn van een omvang dat je een behoorlijke vrachtwagen nodig hebt om ze te vervoeren. Maar indien criminelen vrij spel zouden hebben dan kan de schade toch aanzienlijk zijn. We kunnen dus stellen dat de beveiliging uitstekend aan de eisen voldoet.”

Deel dit artikel via: