Paxton vergroot veiligheid en gemak appartementencomplex

Het 44 jaar geleden gebouwde appartementencomplex Houtmarkt in het centrum van Breda, is onlangs voorzien van een toegangs- en intercomsysteem van Paxton. Het verhoogt de veiligheid, maar ook het gemak voor de bewoners en de gebruikersvriendelijkheid voor zowel bewoners als de beheerder.

Het appartementencomplex Houtmarkt is in 1976 gebouwd. Nadat de winkels onder het appartementencomplex in 2018 gerenoveerd zijn is er door de VvE (Vereniging van Eigenaren) besloten om ook de entrees van het complex te renoveren en het bestaande deurintercomsysteem te vervangen voor een deurintercomsysteem gecombineerd met elektronisch toegangsbeheer.

De situatie
Ivo Smits woont sinds 5 jaar in het appartementencomplex. Door de VvE is hij benaderd om te ondersteunen in het dagelijkse beheer van de installatie. Hij is daarmee het aanspreekpunt voor de bewoners bij eventuele vragen of problemen. Installateur Sander in ’t Hout van Klenet Installatiegroep heeft het project gerealiseerd in samenwerking met zijn collega’s van Klenet, waar hij inmiddels al 10 jaar werkzaam is als werkvoorbereider.

De oplossing
Doordat een aantal leden van de VvE goede ervaringen had met Paxton is er al snel gekozen om het bestaande systeem te vervangen voor het deurintercom- en toegangbeheersysteem van Paxton. De twee entrees zijn nu voorzien van een Entry Touch intercompaneel met ingebouwde toegangsverlening. Daarnaast zijn in 74 appartementen van het complex Entry-monitoren geplaatst en is een aantal deuren in het complex voorzien van PaxLock Pro-deurbeslagen. Verder zijn er ideeën om in de toekomst het systeem te koppelen met de brandmeldinstallatie in de kelder. Zo kunnen automatisch deurentrees open gestuurd worden in geval van een brandmelding.

De uitdaging
“Het complex had een verouderd en achterhaald intercomsysteem, dat erg storingsgevoelig was en ingewikkeld te programmeren voor nieuwe bewoners”, aldus Smits. De grootste uitdaging was het vervangen van de oude bekabeling. Alle bekabeling loopt vanuit de meterkasten in de parkeergarage omhoog naar de appartementen. Vooral de sparingen naar beneden toe gaven het probleem. Het toeval was dat ook de oude gasleidingen vervangen werden waardoor er meer ruimte vrijkwam om de nieuwe bekabeling aan te leggen. De wens voor het nieuwe systeem was dat zowel de deurintercom als het toegangsbeheer gecombineerd zou worden in één systeem. Daarnaast moest het systeem ook de mogelijkheid bieden om gebeurtenissen eenvoudig terug te kijken. Doordat het bestaande systeem enkel de functie deurintercom bevatte was het niet mogelijk te monitoren wie, wanneer, waar toegang heeft gehad. Ook werd er gebruik gemaakt van traditionele sleutels, waardoor het na verloop van tijd niet meer inzichtelijk was wie in het bezit was van een sleutel.

De voordelen
“Het systeem is makkelijk te beheren, de software is zeer begrijpelijk en wijst zichzelf uit”, aldus In ’t Hout. “Ook de toegang op afstand via de app is ideaal. Op deze manier is het niet noodzakelijk om bij elke wijziging op locatie aanwezig te moeten zijn als beheerder. De remote client van het Net2-systeem maakt het beheer eenvoudig. Wanneer iemand een elektronische tag verliest of een bewoner gaat verhuizen kan deze eenvoudig en snel geblokkeerd of verwijderd worden in het systeem. Ook bewoners vinden het systeem van Paxton gemakkelijk en toegankelijk. Vooral de oudere bewoners vinden het prettig dat de toegangsdeur bij de entree automatisch opent na het aanbieden van de elektronische tag en de deur dus niet zelf geopend hoeft te worden.

Gedeeld

Geef een antwoord