CBP is tegen online zetten misdrijven door burgers

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) is tegen een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt voor burgers en bedrijven om beelden van misdrijven online te zetten.

camera beeld beveiligingHet CBP concludeert dat de regering niet duidelijk maakt waarom het voorgestelde middel noodzakelijk is voor de ondersteuning van de opsporing en het waarborgen van de veiligheid.

Nu is het particulieren en ondernemers wettelijk nog niet toegestaan om camerabeelden van verdachten te publiceren, maar minister Steur van Veiligheid en Justitie maakte eind april bekend dat hij dit wil veranderen. Aan de publicatie van de beelden worden  verschillende eisen gesteld. Zo moet er eerst aangifte zijn gedaan van het betreffende delict. Ook moeten de camerabeelden ter beschikking zijn gesteld aan de politie.

Het CBP is echter zeer kritisch over het wetsvoorstel. Het voorstel biedt volgens het CPB geen concrete aanknopingspunten voor de veronderstelling dat de veiligheid hierdoor daadwerkelijk wordt verhoogd. Ook is de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer door het publiceren van camerabeelden groot en dit zou niet in verhouding staan tot het doel van het wetsvoorstel. Daarnaast kunnen onschuldige burgers ten onrechte als verdachte worden aangemerkt.

Deel dit artikel via: