Beveiliging nieuws

Onze partners

Trigion

HD Security

JMB Groep

ASIS

NetworxConnect

Bydemes

Unii

IDIS

HID

Milestone

Kiwa

Akuvox

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

MPL

VideoGuard

NIBHV

Bosch Security Systems

20face

VEB

Paxton

ADI

SOBA

i-Pro

Seagate

Lobeco

Hanwha Vision Europe

VAIBS

BHVcertificaat.online

Nimo Drone Security

Seris

Paraat

Explicate

Advancis

Uniview

Boon Edam

Securitas

VBN

Hikvision

Alphatronics

Top Security

2N

EAL

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

CDVI

Genetec

PG Security Systems

Koninklijke Oosterberg

GFT

ASSA ABLOY

CSL

VVNL

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

CardAccess

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Sequrix

Nenova

Optex

SmartSD

DZ Technologies

SmartCell

Dahua

Regio Control Veldt

Add Secure

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

G4S

Brivo

Avigilon Alta

Centurion

Eizo

Multiwacht

ARAS

Connect Security

Secusoft

Crown Security Services

OSEC

CBS brengt cijfers woninginbraken en geweld

11 november 2016
Redactie
07:55

In de gemeente Sittard-Geleen vonden in 2015 naar verhouding de meeste woninginbraken plaats. Er werd in die gemeente bijna 1100 keer ingebroken, wat neerkomt op 12 inbraken per duizend inwoners. Gemeente Schiermonnikoog was in 2015 de enige gemeente zonder geregistreerde woninginbraak, meldt CBS.

Gemiddeld in Nederland vonden in 2015 vijf woninginbraken per duizend inwoners plaats. In Limburg en Noord-Brabant werd relatief vaak ingebroken. Naast Sittard-Geleen staan de gemeenten Maastricht, Zundert en Alphen-Chaam hoog in de lijst. Ook in de Randstad vinden veel inbraken plaats. De inbraakcijfers van de grote steden als geheel liggen iets lager dan die van verschillende nabijgelegen gemeenten zoals Blaricum, Huizen en Ouder-Amstel (resp. 11, 9 en 8 per duizend inwoners).

Grote verschillen
Binnen gemeenten zijn er grote verschillen te zien op buurtniveau. Hierbij spelen factoren als het aantal woningen en de bevolkingsdichtheid een rol. In gebieden met bijvoorbeeld maar weinig woningen, heeft één inbraak al een grote invloed op het relatieve cijfer.
In de gemeente Sittard-Geleen bijvoorbeeld vinden, naast het centrum, in de buurten Stadbroek en Vrangendael de meeste woninginbraken plaats (27 en 29 per duizend inwoners). En in Amsterdam registreerde de politie de meeste inbraken in de buurt Sloterdijk: 43 inbraken op duizend inwoners.

Woninginbraken, 2015 (klik op foto voor interactieve kaart)

cbs5

Gemeenten in het noorden van Nederland, zoals Bedum, Ferweradiel en De Marne krijgen relatief weinig te maken met woninginbraak.

Relatief veel geweldsmisdrijven in Drenthe en Groningen
Gewelds- en seksuele misdrijven registreert de politie over het algemeen vaker in grotere steden dan daarbuiten. Gemiddeld vonden er in 2015 5,4 geweldsmisdrijven per duizend inwoners plaats. In Amsterdam (10 per duizend), Rotterdam, Eindhoven en Arnhem (9 per duizend) ligt dit duidelijk hoger.
Alhoewel er in het noorden van Nederland weinig woninginbraken plaatsvinden, ligt het aantal geweldsmisdrijven in deze regio naar verhouding juist hoog. Gemeenten als Assen, Vlagtwedde, Emmen, Oldambt en Delfzijl hebben relatief vaak te maken met geweldsmisdrijven.
In Assen vinden de meeste geweldsmisdrijven plaats in de buurt ‘Brinkkwartier’. Buurten met veel winkels en uitgaansgelegenheden hebben over het algemeen een hoger criminaliteitscijfer, omdat er relatief weinig mensen wonen, maar veel incidenten zijn.

Geweldsmisdrijven, 2015 (klik op foto voor interactieve kaart)

cbs6

 

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner