CBS: Weer minder onnodige uitrukken brandweer

Bij de brandweermeldkamers kwamen in 2015 in totaal 234.000 meldingen binnen voor brand of hulpverlening. Dat zijn 641 meldingen per dag. Voor 152.000 meldingen (416 per dag) moesten de brandweermannen en -vrouwen daadwerkelijk uitrukken, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het aantal keren dat de meldkamers de brandweer alarmeerden voor een brand daalde van 91.000 in 2014 naar 85.000 in 2015 (een daling van 7 procent). “De brandweer doet echter veel meer dan brandbestrijding”, stelt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. “In 2015 steeg het verzoek om hulpverlening van de brandweer met 14 procent naar 67.000. Dat zijn enorme aantallen. Naast het blussen van branden is de brandweer er ook voor het redden van mens en dier. We bevrijden mensen bij onder andere auto-ongelukken en waterongevallen, we reanimeren bij hartfalen en halen personen op hoogte uit gebouwen ter ondersteuning van ambulances. Verder treden we op bij liftopsluitingen en helpen bij het bestrijden van wateroverlast. En we worden vaak gealarmeerd bij extreem weer. Zo moesten onze mensen door de zomerstorm op 25 juli 25 procent vaker uitrukken voor onder andere omgewaaide bomen.”

Aantal onnodige meldingen daalt verder
“Opvallend is dat er maar liefst 5.100 minder meldingen zijn geweest van automatische meldinstallaties”, vertelt Wevers. “Dat komt omdat minder brandmeldinstallaties op de meldkamer zijn aangesloten. De wettelijke verplichting hiertoe is in 2012 komen te vervallen en dat werpt nu zijn vruchten af. Daarnaast is onze landelijke maatregel, waarbij de centralist op de meldkamer eerst nagaat of er daadwerkelijk sprake is van brand, succesvol. Hoewel wij het aantal onechte en ongewenste meldingen nóg verder willen terugdringen, zijn er in 2015 dus al mooie stappen gezet. Uiteindelijk moet deze aanpak leiden naar een situatie waarbij gebruikers uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid nemen en alleen daadwerkelijke brandmeldingen aan de brandweer doormelden.”

Deel dit artikel via: