CCV actualiseert certificering voor woningsprinklerinstallaties
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) actualiseert dit jaar het CCV-certificatieschema ‘Leveringen Woningsprinklerinstallaties’. De Commissie van Belanghebbenden Brand (CvB) heeft de opdracht hiervoor goedgekeurd.
Het CCV publiceerde de eerste versie van het certificatieschema in 2017. Actualisering van het certificatieschema is nodig, omdat de NEN 2077 op termijn ingetrokken wordt en de bandbreedte van de eerste regeling niet groot genoeg was.
Het certificatieschema is gericht op het certificeren van woningsprinklerinstallaties volgens NEN-EN ISO/IEC 17065. Door certificatie kunnen afnemers en andere betrokken partijen vertrouwen op de kwaliteit van woningsprinklerinstallaties.
Kwaliteitseisen voor woningsprinklers
Doel van het certificatieschema is het vastleggen van kwaliteitseisen – op basis van ISO 9001 – aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een woningsprinklerinstallateur en de werkwijzen gehanteerd door de certificatie-instelling voor de beoordeling van het kwaliteitsmanagementsysteem. De CCV-werkgroep die werkt aan deze opdracht verwacht in oktober de actualisatie klaar te hebben.
Minder doden door sprinklers
Woningsprinklers zijn volgens het CCV vooral bedoeld om veilig vluchten mogelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat door de inzet van sprinklers het aantal dodelijke slachtoffers met minimaal 82 procent kan worden verminderd en het aantal gewonden met minimaal 60 procent.
In Europees verband is de afgelopen jaren gewerkt aan een Europese woningsprinklernorm. Dit resulteerde in de EN 16925. De NEN-normcommissie Blusinstallaties heeft deze norm in 2019 vertaald en de Nederlandse bijlage vastgesteld.
Het resultaat is de NEN-EN 16925:2018/NB:2020 ‘sprinkler voor woonomgeving’ die deze maand verscheen. Deze norm sluit beter aan bij de wet- en regelgeving. Deze norm gaat de NEN 2077, die in 2013 uitkwam, uiteindelijk vervangen.