Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Drone Security

Bydemes

NIBHV

Nenova

ASIS

VEB

Sequrix

Uniview

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Seris

Connect Security

SOBA

CardAccess

Dero Security Products

Advancis

Optex

Kiwa

Paxton

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

Genetec

PG Security Systems

Gold-IP

Bosch Security Systems

EAL

JMB Groep

VVNL

G4S

Milestone

IDIS

Securitas

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

ADI

CSL

Regio Control Veldt

HID

2N

SmartCell

Paraat

OSEC

Hikvision

Seagate

Eizo

Alarm Meldnet

ARAS

HD Security

20face

VAIBS

Multiwacht

Crown Security Services

Network Optix

Avigilon Alta

Lobeco

Trigion

Top Security

Brivo

SmartSD

Masset Solutions

GFT

CDVI

Service Centrale Nederland

Eagle Eye Networks

VideoGuard

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

DZ Technologies

Add Secure

Explicate

NetworxConnect

i-Pro

Secusoft

Centurion

RoSecure

VBN

Unii

CCV publiceert jaarlijkse trendrapport veiligheid

19 maart 2013
Redactie
08:47

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) publiceert vandaag voor de vijfde keer zijn jaarlijkse trendrapport over maatschappelijke veiligheid. Cybercrime, sociale media en de economische crisis blijken hardnekkige trends die ook in 2012 grote invloed hadden op de veiligheidszorg.

trendsignalement 2013Het CCV zet de trends en ontwikkelingen binnen vijftien veiligheidsthema’s op een rij. Met het jaarlijkse Trendsignalement signaleert het CCV relevante trends en aanpakken. Dit biedt veiligheidsprofessionals houvast in de wirwar van nieuwe veiligheidsrisico’s en veelbelovende initiatieven. Belangrijke trends die in de nieuwe publicatie ook naar voren komen zijn de toenemende verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven voor maatschappelijke veiligheid en een daling van criminaliteit in combinatie met gelijkblijvende overlastbeleving.

Uit het Trendsignalement komt naar voren dat er (nog) geen aanwijzingen zijn dat de economische situatie voor meer criminaliteit of onveiligheidsgevoelens zorgt. Dit ondanks het feit dat de uitgaven aan veiligheidszorg na een jarenlange stijging nauwelijks toenamen na 2011. Onder particulieren en bedrijven namen de uitgaven aan preventie zelfs af.

Internet biedt zowel kansen als bedreigingen binnen het veiligheidsdomein. Cybercrime is inmiddels ook een vorm van veelvoorkomende criminaliteit, zo signaleert het Trendsignalement 2013. Uit onderzoek onder internetgebruikers blijkt dat zij vaker slachtoffer zijn van online delicten dan van een aantal delicten buiten de digitale wereld, zoals mishandeling en woninginbraak. Het is een grote opgave voor de overheid en depolitie om de razendsnelle digitale ontwikkelingen bij te benen.

Sociale media worden in 2013 al breed en succesvol ingezet om burgers te betrekken bij veiligheid en leefbaarheid in hun buurt. Maar sociale media brengen ook nieuwe risico’s met zich mee. Voorbeelden daarvan zijn Project X in Haren en de vertoning van beelden van uitgaansgeweld in Eindhoven. Deze beelden dragen bij aan de opsporing, maar ze kunnen ook leiden tot ongewenste eigenrichting.

Een belangrijke ontwikkeling die het Trendsignalement 2013 signaleert, is de toenemende rol van burgers en bedrijven bij veiligheid. Zij krijgen een steeds grotere verantwoordelijkheid in de veiligheidszorg. Dat komt enerzijds door een terugtredende overheid die over steeds minder financiële middelen beschikt. Aan de andere kant groeit de overtuiging dat burgers, bedrijven en overheid samen verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van overlast en criminaliteit.

Diverse criminaliteitscijfers laten zien dat Nederland steeds veiliger wordt. Dat blijkt onder andere uit het dalende aantal overvallen en een forse afname van jeugdcriminaliteit. Toch ervaren mensen nog net zoveel sociale overlast en gevoelens van onveiligheid als voorheen. Sinds 2005 daalt de geregistreerde criminaliteit in Nederland. Deze daling van criminaliteit gaat niet gelijk op met de manier waarop burgers veiligheid en vooral sociale overlast beleven. De mate waarin Nederlanders zich onveilig voelen, veranderde sinds 2008 nauwelijks.

Download: Trendsignalement 2013 (pdf)

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner