Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

IDIS

Gold-IP

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

Regio Control Veldt

Brivo

Seagate

Sequrix

ASSA ABLOY

Alphatronics

Seris

Hikvision

Top Security

SOBA

ASIS

JMB Groep

Securitas

VideoGuard

Masset Solutions

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

RoSecure

Nenova

Add Secure

VVNL

EAL

VEB

CSL

VBN

Traka ASSA ABLOY

Optex

Eagle Eye Networks

Nimo Drone Security

Unii

HD Security

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

SmartCell

Explicate

Advancis

Lobeco

i-Pro

Crown Security Services

OSEC

Akuvox

Uniview

Milestone

GFT

ARAS

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

2N

NIBHV

Eizo

Trigion

G4S

Avigilon Alta

ADI

20face

VAIBS

CDVI

Genetec

Connect Security

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

Kiwa

Paxton

Secusoft

SmartSD

De Beveiligingsjurist

Centurion

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

HID

Bydemes

CardAccess

Paraat

Cel geëist voor douanier die cokesmokkelaars hielp

14 mei 2024
Redactie
09:05

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 8 jaar gevangenisstraf tegen een 57-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel. Zij wordt ervan verdacht als douanemedewerker informatie over containers te hebben verstrekt aan een vermeende drugssmokkelaar. Ook haar 28-jarige zoon zou daarbij betrokken zijn. Tegen hem is 7 jaar gevangenisstraf geëist. De man aan wie de informatie is gegeven, een 49-jarige Rotterdammer, stond ook terecht. Als het aan het OM ligt, gaat hij 12 jaar de gevangenis in.

De 49-jarige man was op de hoogte van transporten die verdovende middelen bevatten en die zouden binnenkomen in de haven van Rotterdam. Meerdere malen benadert hij de zoon van de douanemedewerker om informatie op te vragen uit de douanesystemen over die transporten. De zoon vraagt die informatie vervolgens aan zijn moeder. Ook zoekt hij op de laptop van zijn moeder zelf informatie op. De zoon geeft de informatie aan de 49-jarige verdachte, die hem daarvoor betaalt. De zoon zorgt ervoor dat een deel van het geld bij zijn moeder terecht komt.  

Cruciale positie
De douanemedewerker heeft grof misbruik gemaakt van haar cruciale positie, stelde de officier van justitie tijdens de zitting. “Zij heeft hiermee de organisatie die bij uitstek een belangrijke rol heeft in het terugdringen van invoer van cocaïne in dit land, ernstig in diskrediet gebracht.”
De zoon is gezwicht voor het snelle geld en heeft de positie van zijn moeder als douaneambtenaar ernstig misbruikt. Hij heeft een cruciale bijdrage geleverd om samen met zijn moeder, de ambtenaar, deze passieve omkoping te organiseren. Samen met zijn moeder had hij een uitvoerende rol.

Leidinggevende rol
De 49-jarige man die de informatie kreeg, heeft zich gedurende een periode van bijna een jaar schuldig gemaakt aan het voorbereiden en bevorderen van de invoer van cocaïne in Nederland. Volgens het OM kan hij verantwoordelijk worden gehouden voor omvangrijke drugstransporten. De openbaar aanklager laat in de strafeis zwaar meewegen dat hij een leidinggevende rol had in deze criminele organisatie en dat hij een ambtenaar heeft omgekocht.
De officier van justitie: “Het is algemeen bekend de Rotterdamse haven al jaren geplaagd wordt door grote hoeveelheden cocaïne die doorgaans via het containervervoer het land binnenkomt. De invoer van cocaïne en de handel daarin heeft een bijzonder ontwrichtende invloed op de samenleving. Niet alleen gezondheid en welzijn worden door deze handel nadelig beïnvloed, maar ook de algemene veiligheid en het financiële stelsel.”

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner