Celstraf voor hulp bij ontsnapping met lakens

Antonie A., die meehielp bij een ontsnappingspoging waarbij lakens aan elkaar werden geknoopt om uit de cel te ontsnappen, krijgt nu zelf een celstraf opgelegd. Het Openbaar Ministerie eiste deze week in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf maanden tegen de Brabander, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De beelden laten duidelijk zien hoe de lakens, verbonden aan het raam van de veroordeelde crimineel Nicky S., hingen. S. werd in 2001 veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf en tbs vanwege zijn betrokkenheid bij de gruwelijke moord op de Belgische loodgieter Johan van der Heyden, ook wel bekend als de ‘speciekuipmoord’.
S. probeerde snel na zijn veroordeling te ontsnappen uit de penitentiaire inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn. A. beweerde eerder in de rechtbank dat hij was ingehuurd en stond buiten klaar met draaiende motor om S. op te pikken. Echter, de ontsnappingspoging kwam niet tot voltooiing. De poging was opvallend, maar verliep niet succesvol. A. verklaarde tegenover de rechter: “Ik moest de auto brengen en dat was het voor mij.”

Lakens
Niettemin bleek dat A. ook betrokken was bij het trekken van de lakens over het buitenste hek van de gevangenismuren. Hoewel de ontsnappingspoging faalde omdat S. ten val kwam en direct naar de isoleercel werd gestuurd, had A. een aandeel in deze actie.
Tijdens de zitting stelde de advocaat-generaal dat het op zichzelf niet strafbaar is om te proberen te ontsnappen uit de cel, zolang er geen strafbare feiten worden begaan. Echter, medeplichtigheid bij een ontsnappingspoging is wel strafbaar. De verdachte heeft met zijn handelen de uitvoering van een gerechtelijke uitspraak belemmerd, meldt Omroep West.

Deel dit artikel via: