Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paraat

Nenova

Dero Security Products

HID

CDVI

Unii

Multiwacht

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

i-Pro

Sequrix

ASIS

GFT

BHVcertificaat.online

Secusoft

Seagate

Service Centrale Nederland

Securitas

VVNL

Hikvision

Milestone

NIBHV

G4S

Nimo Dog Security

Uniview

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

JMB Groep

SOBA

Alphatronics

ADI

Ajax Systems

Bydemes

SmartSD

2N

Alarm Meldnet

DZ Technologies

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

Kiwa

VEB

Bosch Security Systems

EAL

Seris

HD Security

VBN

Top Security

Optex

SmartCell

Add Secure

Paxton

Traka ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Advancis

De Beveiligingsjurist

Centurion

Trigion

NetworxConnect

Explicate

20face

VAIBS

Crown Security Services

Eizo

Connect Security

CSL

Regio Control Veldt

ARAS

OSEC

CardAccess

RoSecure

VideoGuard

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

Nimo Drone Security

IDIS

Lobeco

Akuvox

Genetec

Network Optix

Brivo

Celstraffen geëist voor plannen explosie bedrijfspand

8 juli 2024
Redactie
12:16

Op 13 oktober 2023 werd een toen 18-jarige Almeerder aangehouden bij een bedrijfspand aan de Doklaan in Rotterdam met een explosief in zijn bezit. De bom van een kilo was samengesteld door het flitspoeder uit tientallen Cobra’s te halen en samen te voegen. Uit het daaropvolgende onderzoek kwamen nog twee verdachten naar voren: mannen van 19 en 20 uit Emmeloord en Dordrecht. Tegen hen was respectievelijk 20 maanden celstraf, waarvan 6 voorwaardelijk, en 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk, geëist voor het voorbereiden van een aanslag. Beide straffen waren met een proeftijd van drie jaar.

Op 12 en 13 oktober waren ’s nachts twee keer voorbereidingen getroffen om een explosie te veroorzaken bij het bedrijf. De derde nacht was het wel raak en ontstond er schade aan het pand. De mannen die maandag voor de rechter stonden, hadden volgens het OM een rol gehad in de mislukte explosie op 13 oktober. Ze hadden het explosief geregeld en ervoor gezorgd dat hun medeverdachte bij het pand in stelling werd gebracht. Deze verdachte was eerder voor de rechter verschenen en had 186 dagen jeugddetentie (90 dagen voorwaardelijk) gekregen met een proeftijd van twee jaar.

Voorbereidingshandelingen
Hoewel alles erop wees dat het drietal in vereniging een bom wilde laten ontploffen, kon hen een daadwerkelijke explosie niet ten laste worden gelegd. De Almeerder was in de buurt van het pand met de bom aangetroffen, maar die was nog niet bij het pand neergelegd. Uit het onderzoek was duidelijk geworden dat de drie mannen in de periode voor de poging veelvuldig contact met elkaar hadden. De verdachte uit Emmeloord had volgens het OM bijvoorbeeld geregeld dat de Almeerder een explosief en een gasaansteker had. Ook had hij zijn medeverdachte naar Rotterdam gereden, waar hij overstapte in de auto van de andere verdachte die naar de Doklaan reed.

Voorbereiding bewezen
Hoewel de drie niet gelinkt konden worden aan een geslaagde explosie, waren voorbereidingshandelingen wél bewezen, aldus de officier van justitie. En dat was een ernstig strafbaar feit. “Wat de aanleiding voor deze voorgenomen ontploffing en de dagen ervoor en erna was, is onbekend en zal wellicht onbekend blijven. Of de verdachten dat wel weten, blijft eveneens gissen. In de meeste gevallen is de aanleiding een conflict in het drugsmilieu, maar er is ook sprake van kopieergedrag, familieruzies of financiële motieven,” verklaarde de officier van justitie.

Gevoelens van onveiligheid
“Wat hier ook de reden was geweest, de verdachten hadden met hun handelen bijgedragen aan de gevoelens van onveiligheid, boosheid en frustratie binnen de samenleving, maar zeker ook bij de eigenaar van het bedrijf die geconfronteerd was met alle gevolgen van dien. Het moet een buitengewoon grote impact hebben gehad, ook op hem, wetende dat tot drie dagen achter elkaar zijn bedrijf het doelwit was geweest en dat zelfs de aanhoudingen op dag 1 en dag 2 geen verschil hadden gemaakt. Dat dient verdachten dan ook zwaar te worden aangerekend.”

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner