Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

Alphatronics

CSL

Eagle Eye Networks

Eizo

SOBA

CardAccess

Hikvision

Advancis

Regio Control Veldt

Milestone

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

Masset Solutions

Nimo Dog Security

Multiwacht

i-Pro

Alarm Meldnet

HID

Traka ASSA ABLOY

HD Security

ARAS

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

Network Optix

Optex

IDIS

Bydemes

Gold-IP

Ajax Systems

20face

Crown Security Services

ASIS

Brivo

CDVI

Genetec

OSEC

GFT

Akuvox

NIBHV

Trigion

Add Secure

G4S

Sequrix

Connect Security

Top Security

Lobeco

Seagate

PG Security Systems

Seris

Explicate

JMB Groep

VideoGuard

2N

Oribi ID Solutions

ADI

EAL

VAIBS

RoSecure

VVNL

VBN

Uniview

DZ Technologies

Centurion

Nenova

ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Paxton

Unii

Kiwa

Securitas

SmartCell

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

SmartSD

VEB

Paraat

Nimo Drone Security

Certificatieafspraak voor BORG-certificaten BK1

19 april 2023
Redactie
15:39

Het komt voor dat BORG-B bedrijven certificaten afgegeven op hang- en sluitwerk waarvoor geen eis is gesteld aan de inbraakwerendheid (BK1). Dat kan in de toekomst alleen nog als dit gecombineerd wordt met compartimenterende en/of meeneembeperkende maatregelen, zo meldt het CCV.

Dit verandering is vastgelegd in een certificatieafspraak. Zo wil het CCV de kwaliteit van de inbraakbeveiliging en het BORG-keurmerk hoog houden. De keurmerken BORG-B en BORG-E zijn gebaseerd op de Verbeterde Risicoklassenindeling 2.0 (VRKI). Dit is een instrument waarmee een globale risico-inschatting van diefstal en inbraak voor woningen en bedrijven wordt gemaakt. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse een woning of bedrijf valt en wat de hoogte is van de bijbehorende beveiligingsmaatregelen. De VRKI kent vier niveaus voor bouwkundige inbraakwerende maatregelen. BK1 staat voor functionerend hang- en sluitwerk en goede kwaliteit van de gevelelementen. Er wordt geen eis gesteld aan de inbraakwerendheid. BK2 staat voor 3 minuten inbraakwerendheid. BK4 staat voor 5 minuten inbraakwerendheid en BK4 betekent 10 minuten inbraakwerendheid.

Verandering
Voor niveau BK1 (functionerend hang- en sluitwerk) zijn er geen eisen of testen om de inbraakwerendheid te bepalen. Het is voldoende als de gevel gesloten is en de deuren en ramen op slot kunnen. BK1 zegt daarmee weinig over de kwaliteit van de inbraakbeveiliging. Daarom heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in overleg met de certificatie-instellingen besloten dat afgifte van BORG-certificaten met BK1 alleen toegestaan is wanneer dit gecombineerd wordt met compartimenterende en/of meeneembeperkende maatregelen. Denk daarbij aan maatregelen als het koppelen van goederen of het plaatsen van goederen in een inbraakwerende ruimte. Afgifte van BORG-certificaten BK2, BK3 of BK4 blijft wel mogelijk. Hieraan zijn immers eisen voor de inbraakwerendheid gekoppeld.

Certificatieafspraak
De commissie van Belanghebbenden Inbraakpreventie heeft positief advies gegeven op certificatieafspraak 2023-06 (BORG-certificaten BK1). Hierin is vastgelegd dat een BORG-B bedrijf alleen een certificaat af mag geven voor inbraakbeveiliging met een bouwkundige maatregel BK1 als deze gecombineerd is met een compartimenterende of meeneembeperkende maatregel. De certificatieafspraak is gepubliceerd op de website van het CCV.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Wordt een partner