Cindy Veerman wint IFV-VVBA-scriptieprijs 2017

Met een scriptie over rookgasexplosies heeft Cindy Veerman van Saxion Hogeschool de IFV-VVBA-scriptieprijs 2017 gewonnen. Een relevant onderwerp, aldus de jury, omdat rookgassen een groot risico vormen tijdens het bestrijden van een brand.

“Een interessant onderzoek naar de invloed van specifieke materialen in dakconstructies op de ontwikkeling van rookgasexplosies. Zeer actueel en van belang voor de inzetstrategie van de brandweer. Het onderwerp is niet geheel nieuw, maar de conclusies leveren nieuwe inzichten op”, aldus het juryrapport.
Het doel van het onderzoek is het inschatten van de kans op het overschrijden van de onderste explosiegrens van brandbare componenten in rookgassen. De brandbare componenten in de rookgassen stromen vanuit de brandruimte naar naastgelegen ruimten bij een volledig ontwikkelde brand. Het overschrijden van de onderste explosiegrens betekent dat de uitstromende rookgassen kunnen worden ontstoken. Bij een goede mengverhouding (verbranding) kunnen deze zelfs tot explosie komen.

Spontane rookgasexplosie
De focus in het onderzoek ligt op EPS, PIR, PUR en bitumen. De uitkomsten leveren bevestigende en nieuwe inzichten op. Pyrolyse gassen van EPS kunnen een spontane rookgasexplosie veroorzaken en pyrolyse gassen van bitumen kunnen worden ontstoken. De soms aangetroffen gladde vloeren na een rookgasexplosie worden veroorzaakt door de bitumen.
De jury is van mening dat het onderzoek vooral een hoog chemisch en experimenteel karakter heeft. Het rapport is goed geformuleerd en het bevat heldere conclusies.

Innovatieve en spraakmakende master- of bachelorthesis
De Scriptieprijs van het IFV en de Vereniging van Brandveiligheidsadviseurs (VVBA) is tijdens het 10e Nationaal Congres Fire Safety & Science voor de zesde keer uitgereikt. De prijs is ingesteld voor de meest innovatieve, spraakmakende, relevante of fundamentele master- of bachelorthesis over brandveiligheid. De scriptie dient ter afronding van een master- of bacheloropleiding in 2016 of 2017 aan een onderwijsinstelling in het Nederlandse taalgebied. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 1.200, te besteden aan een FSE gerelateerd onderwerp, zoals een cursus, studiereis of studieboeken.

Winnende scriptie downloaden
De winnende scriptie is hier te downloaden.

Deel dit artikel via: