CNV-beveiligers stemmen tegen uitgestelde loonstijging

Leden van vakbond CNV zijn tegen uitstel van de afgesproken loonsverhoging voor beveiligers. Werkgevers meldden begin oktober dat ze de afgesproken loonsverhoging van 14,5 procent niet kunnen betalen. Na overleg is aan vakbondsleden voorgelegd of ze akkoord gaan met 8,5 procent dit jaar. Het antwoord was nee.

De loonsverhoging is zo hoog omdat deze conform de cao Particuliere Beveiliging in 2018 gekoppeld is aan de inflatie. Het is een cao met een zogenaamde ‘automatische prijscompensatie (apc). De consumentenprijsindex (CPI) van september is daarbij de maat voor de loonstijging in het jaar daarop. Zowel in 2022 als in 2020 was er sprake van automatische prijscompensatie. De lonen stegen in die jaren met de CPI van de voorgaande september. Dit jaar was de CPI met 14,5 procent ongekend hoog. Het gevolg is dat ook de lonen met 14,5 procent moeten stijgen. Daarnaast gaan de lonen met 5,6 procent omhoog omdat voor hetzelfde loon korter gewerkt hoeft te worden. De 20,1 procent loonstijging is niet op te brengen, zeggen de werkgevers. Doorberekenen aan klanten kan ook vaak niet, omdat tarieven voor langere tijd contractueel zijn vastgelegd.

Tegen uitstel
Voorgesteld werd om 6 van de 14,5 procent uit te stellen. Volgend jaar 2 procent, het jaar daarop weer 2 procent en in 2025 de laatste 2 procent. Zonder deze maatregel zouden de bedrijven in de problemen komen en konden gedwongen ontslagen het gevolg zijn. De vakbonden toonden begrip en legden het voorstel voor aan de leden. 58 procent van hen was tegen. Door de relatief lage lonen in de particuliere beveiliging zeggen veel leden dat ze de afgesproken loonstijging hard nodig hebben. De koppeling tussen loonstijging en inflatie is voor lagere inkomens geen luxe. Het is in veel gevallen nodig om de snel stijgende kosten van levensonderhoud te kunnen betalen. Ook geven leden aan er weinig vertrouwen in te hebben dat de achterstallige 6 procent ook daadwerkelijk terugkomt de komende jaren. “Ik kan mijn gasrekening ook niet over de komende drie jaar uitsmeren”, zo meldt één van de CNV-leden. Tegelijkertijd zijn ook veel leden niet blind voor wankele situatie waar sommige beveiligingsbedrijven in komen te zitten als de afgesproken loonstijging doorgaat.

Toenemende druk op beveiligers
De beveiligers die lid zijn van CNV werken onder meer voor luchthavens, asielzoekerscentra, bedrijventerreinen, havens, defensie, ziekenhuizen, winkels en overheidsgebouwen. In toenemende mate voeren ze publieke taken uit. Desondanks staan de lonen voor beveiligers al decennia onder druk door hevige concurrentie tussen bedrijven bij aanbestedingen. Dat komt volgens CNV door keiharde concurrentie op lonen tussen beveiligingsbedrijven die onder elkaar door bieden bij opdrachtgevers. Dat laatste is niet in korte tijd te veranderen. De bond heeft de bal nu bij de werkgevers neergelegd. De afspraken in de cao uit 2018 blijven wat CNV betreft voorlopig overeind, nu CNV-leden tegen het verlaten van de automatische prijscompensatie hebben gestemd.

Deel dit artikel via: