CNV: ‘Zet beveiligers in winkels in tijdens crisis’

Na de brancheverenigingen in de particuliere beveiliging roept nu ook vakbond CNV de winkeliers op om de komende periode professionele beveiligers in te zetten voor handhaving van de coronamaatregelen. Dit naar aanleiding van een aantal incidenten met agressieve klanten.

Het almaar voortduren van de coronacrisis leidt bij een toenemend aantal mensen tot agressief gedrag. Vooral winkelpersoneel wordt daarvan het slachtoffer, zo concludeert CNV. In Amsterdam werd dinsdag zelfs een medewerker van Albert Heijn neergestoken. En dat was niet het enige ernstige incident van de laatste tijd. Onlangs doken nog filmpjes op van agressieve klanten in de Aldi en de Kruidvat. De vakbond krijgt steeds meer meldingen binnen, nu Nederland er massaal op uittrekt om kerstboodschappen te doen en er lange rijen voor de winkels ontstaan. “Supermarkten en andere vitale winkels moeten daarom zo snel mogelijk professionele beveiliging inzetten”, adviseert voorzitter Piet Fortuin van CNV.

Onderhuidse spanning
Fortuin wijst op de toenemende ‘onderhuidse spanning’ onder de bevolking. Die leidt tot een steeds groter wordende verantwoordelijkheid voor het winkelpersoneel, dat onder andere als taak heeft om toe te zien op het dragen van mondkapjes en het reguleren van het aantal klanten in de winkel. “Nooit eerder was het zo druk”, aldus Fortuin. “Veel medewerkers zijn tieners die tegen een laag loon slopende dagen maken. Zij vinden het vaak lastig om mensen aan te spreken op het hanteren van veiligheidsregels. Daarom is zeker deze en volgende week professionele beveiliging noodzakelijk. Doen we niets, dan dreigt de situatie op sommige plekken uit de hand te lopen.”

Deel dit artikel via: