Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

EAL

Paraat

Explicate

Unii

i-Pro

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

Kiwa

CardAccess

Milestone

Trigion

Genetec

VAIBS

G4S

ADI

VEB

Add Secure

Lobeco

Hikvision

SOBA

NetworxConnect

Masset Solutions

Nenova

CSL

HD Security

Seagate

NIBHV

SmartCell

ARAS

Eizo

Regio Control Veldt

Akuvox

HID

Advancis

Network Optix

Top Security

Bosch Security Systems

VVNL

ASIS

Avigilon Alta

CDVI

2N

Securitas

Brivo

Paxton

OSEC

20face

BHVcertificaat.online

SmartSD

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

Multiwacht

Gold-IP

VBN

Connect Security

Centurion

Alarm Meldnet

Sequrix

Ajax Systems

Aritech

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

Dero Security Products

Bydemes

Optex

VideoGuard

Crown Security Services

IDIS

Service Centrale Nederland

Uniview

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

Secusoft

Seris

COA zet per abuis gegevens kwetsbare asielzoekers online

24 juni 2020
Redactie
09:05

Gegevens van honderden kwetsbare asielzoekers stonden vorige week korte tijd op de website van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit meldt NRC. Het gaat om asielzoekers die slachtoffer werden van incidenten in de asielzoekerscentra of die ernstig bedreigd worden door familie of criminelen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou met de blunder honderden slachtoffers van mensenhandel in gevaar hebben gebracht. Ook kunnen lopende strafzaken in de soep lopen. De gevoelige gegevens kwamen online te staan nadat VPRO-radioprogramma Argus via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om informatie over Nigeriaanse asielzoekers had gevraagd. Het ging onder andere om twaalfhonderd gedetailleerde meldingen van COA-personeel aan de politie over mogelijke uitbuiting van asielzoekers uit onder andere Nigeria, Syrië, Eritrea, Iran en Vietnam. Vrouwen en zelfs kinderen zouden voor prostitutie worden ingezet en jongeren zouden dealen voor bekende drugscriminelen.

Extra gevaar
Opsporingsdiensten sluiten niet uit dat de vertrouwelijke documenten in verkeerde handen terecht zijn gekomen en dat de betreffende asielzoekers hierdoor extra gevaar lopen. In de documenten stond ook informatie over verdachten, wat funest kan zijn voor de strafrechtelijke onderzoeken naar hen.
Het lek ontstond toen het COA het Wob-verzoek van Argus op de website plaatste. Dat is gebruikelijk als via de Wob opgevraagde informatie naar de pers wordt gestuurd. Wel behoort privacygevoelige informatie dan onleesbaar gemaakt te worden en dat is niet gebeurd. Argus en NRC merkte dat en namen contact op met het COA, dat de documenten direct offline haalde. Er werd een aangepaste versie van de documenten gepubliceerd, maar daarin stonden nog meer gevoelige persoonsgegevens. Ook dat document is inmiddels offline gehaald. De kans bestaat echter dat de documenten gedownload zijn en door anderen opnieuw online worden gezet.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Aritech

Wordt een partner