COA zet per abuis gegevens kwetsbare asielzoekers online

Gegevens van honderden kwetsbare asielzoekers stonden vorige week korte tijd op de website van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit meldt NRC. Het gaat om asielzoekers die slachtoffer werden van incidenten in de asielzoekerscentra of die ernstig bedreigd worden door familie of criminelen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou met de blunder honderden slachtoffers van mensenhandel in gevaar hebben gebracht. Ook kunnen lopende strafzaken in de soep lopen. De gevoelige gegevens kwamen online te staan nadat VPRO-radioprogramma Argus via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om informatie over Nigeriaanse asielzoekers had gevraagd. Het ging onder andere om twaalfhonderd gedetailleerde meldingen van COA-personeel aan de politie over mogelijke uitbuiting van asielzoekers uit onder andere Nigeria, Syrië, Eritrea, Iran en Vietnam. Vrouwen en zelfs kinderen zouden voor prostitutie worden ingezet en jongeren zouden dealen voor bekende drugscriminelen.

Extra gevaar
Opsporingsdiensten sluiten niet uit dat de vertrouwelijke documenten in verkeerde handen terecht zijn gekomen en dat de betreffende asielzoekers hierdoor extra gevaar lopen. In de documenten stond ook informatie over verdachten, wat funest kan zijn voor de strafrechtelijke onderzoeken naar hen.
Het lek ontstond toen het COA het Wob-verzoek van Argus op de website plaatste. Dat is gebruikelijk als via de Wob opgevraagde informatie naar de pers wordt gestuurd. Wel behoort privacygevoelige informatie dan onleesbaar gemaakt te worden en dat is niet gebeurd. Argus en NRC merkte dat en namen contact op met het COA, dat de documenten direct offline haalde. Er werd een aangepaste versie van de documenten gepubliceerd, maar daarin stonden nog meer gevoelige persoonsgegevens. Ook dat document is inmiddels offline gehaald. De kans bestaat echter dat de documenten gedownload zijn en door anderen opnieuw online worden gezet.

Deel dit artikel via: