Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

OpenEye

Alphatronics

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

VVNL

i-Pro

Paralax

HID

Unii

SOBA

Connect Security

VAIBS

Bosch Security Systems

2N

ASSA ABLOY

Masset

Network Optix

SMC Alarmcentrale

Kidde Commercial

VisionPlatform.ai

Nenova

MOBOTIX

Akuvox

Crown Security Services

Sequrix

BHVcertificaat.online

Intrasec

LUGN

Brivo

HD Security

MPL

SmartCell

VEB

Hikvision

CDVI

Seagate

Gold-IP

Paraat

NIBHV

VGN Group

Paxton

ASIS

Regio Control Veldt

Genetec

Seris

Centurion

Ajax Systems

Securitas

Aritech

Add Secure

Bydemes

VBN

Eizo

ADI

Multiwacht Security

Advancis

Service Centrale Nederland

Milestone

Synguard

Van Dusseldorp Training

G4S

Secusoft

Optex

Uniview

Teletek

IDIS

ARAS

Top Security

Distri Company

Lobeco

Trigion

Traka ASSA ABLOY

CSL

OSEC

SmartSD

Collectieve rechtszaak tegen Google wegens privacyschendingen

9 juni 2025
Redactie
13:45

De Nederlandse Stichting Massaschade & Consument heeft een collectieve rechtszaak aangespannen tegen Google. De stichting beschuldigt het techbedrijf van het stelselmatig verzamelen van persoonlijke gegevens van Android-gebruikers zonder hun expliciete toestemming, wat volgens hen in strijd is met de Europese privacywetgeving.

Uit tussen 2022 en 2024 uitgevoerd onderzoek blijkt dat ‘Google Play Services’, een standaardonderdeel van het Android-besturingssysteem, continu gegevens verzamelt over het gebruik van de smartphone. Deze gegevens omvatten onder andere locatiegegevens, app-gebruik, bestellingen en zelfs informatie over slaappatronen. De verzamelde data wordt vervolgens doorgestuurd naar Google’s servers, zonder dat gebruikers hier expliciet toestemming voor hebben gegeven of zich hiertegen kunnen verzetten.

Eisen van de stichting
De stichting eist dat Google fundamentele wijzigingen aanbrengt in het Android-platform om gebruikers meer controle te geven over hun gegevens. Specifiek willen ze dat gebruikers zich kunnen afmelden voor alle vormen van dataverzameling. Daarnaast wordt een schadevergoeding geëist voor alle Nederlandse Android-gebruikers sinds mei 2018, een groep die naar schatting meer dan negen miljoen Nederlanders omvat.
Google wijst de beschuldigingen overigens van de hand en noemt de rechtszaak ‘speculatief en opportunistisch’. Het bedrijf stelt dat er een misleidend beeld wordt geschetst van hoe Android en aanverwante systemen functioneren.

Hoe kunnen gebruikers deelnemen?
Nederlandse Android-gebruikers die sinds mei 2018 een Android-telefoon hebben gebruikt, kunnen zich gratis aanmelden voor de collectieve Android claim via de website van de stichting. De rechtszaak wordt gefinancierd door een externe partij, wat betekent dat deelnemers alleen een vergoeding verschuldigd zijn als de zaak succesvol is. In dat geval wordt 17,5 procent van de toegekende schadevergoeding ingehouden ter dekking van de kosten.

Vervolg van de procedure
De eerste zitting in de zaak vond plaats op 22 oktober 2024 bij de rechtbank in Amsterdam. De uitkomst van deze zitting zal bepalen of de stichting als exclusieve belangenbehartiger mag optreden en of de zaak inhoudelijk wordt voortgezet, zo lieten massaschadeconsument.nl en Stichting Bescherming Privacybelangen eerder weten. Deze rechtszaak benadrukt de groeiende bezorgdheid over privacy en gegevensbescherming in het digitale tijdperk, vooral met betrekking tot de praktijken van grote technologiebedrijven zoals Google.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Boon Edam

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

Seagate

Suricat

SequriX

Wordt een partner