Commerciële forensische onderzoeker stopt ermee

De commerciële tegenhanger van het Nederland Forensisch Instituut stopt ermee wegens gebrek aan opdrachten. Dat maakt dagblad Trouw bekend. Het bedrijf wilde inspelen op het chronische capaciteitstekort bij het NFI, maar daarvan lijkt tegenwoordig geen sprake meer te zijn.

International Forensic Services in Hierden is in 2003 opgericht door het echtpaar Selma en Richard Eikelenboom. Zij zagen een gat in de markt omdat het NFI het werk niet aankon. Behalve in Nederland is het bedrijf inmiddels ook actief in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Bangladesh, Liberia, Costa Rica, Armenië en Australië. In Nederland deed het onder andere onderzoek in het kader van de Puttense moordzaak, de Deventer moordzaak en de Schiedammer parkmoord. Ook bij de zaken Marianne Vaatstra en Mitch Henriquez was het betrokken. De laatste jaren liep het aantal opdrachten echter sterk terug en inmiddels is er helemaal niets meer te doen in Nederland. Volgens Richard Eikelenboom wordt hem het werk onmogelijk gemaakt.

Marktwerking
Niet alleen het NFI met een overheidsbudget van 70 miljoen euro per jaar biedt concurrentie. Er zijn ook andere particuliere forensische onderzoeksbureaus gekomen. De overheid heeft 5,2 miljoen euro beschikbaar voor forensisch onderzoek buiten het NFI. Dit om marktwerking te stimuleren, maar in de praktijk gaan vrijwel alle opdrachten naar het overheidsinstituut. Het echtpaar Eikelenboom werkte daar voorheen ook en vertrok destijds met een conflict. Dat kan volgens hem de reden zijn voor de tegenwerking vanuit de overheid. Het NFI ontkent dat, al geeft een woordvoerder toe dat het OM en de politie in 2006 nog niet gewend waren aan het werken met een particuliere onderzoeker. Maar volgens advocaten wordt International Forensic Services nog steeds dwars gezeten, door met name het OM. Men zou ten onrechte de kwaliteit van IFS in twijfel trekken. Ook wordt de onafhankelijkheid soms in twijfel getrokken, terwijl er volgens advocaat Pieter Hoogendam van het Haagse kantoor Hoogendam Advocaten voorbeelden zijn waarbij het onderzoek ten nadele van de opdrachtgever uitpakte. “Dat wordt dan echt niet onder de tafel geschoven.” Het echtpaar Eikelenboom zet de activiteiten voort in het buitenland.

Deel dit artikel via: