‘Containerscanners in haven kwetsbaar voor hackers’
De in China geproduceerde containerscanners in de Rotterdamse havens zijn volgens experts kwetsbaar voor spionage, zo schrijft NRC. Dat zou komen door ernstige beveiligingslekken in de software van de apparaten die bedoeld zijn om smokkelwaar in zeecontainers te detecteren.
Voor de veiligheid werken de containerscanners met een onafhankelijk datanetwerk. Maar tijdens onderhoud wordt een mobiele dataverbinding gemaakt met de fabrikant. Op die manier zouden lokaal opgeslagen scanbestanden gedownload kunnen worden, terwijl het ook mogelijk is om kwaadaardige software te installeren, aldus de experts in scan- en detectietechnologie, die om ‘veiligheidsredenen’ anoniem willen blijven. Een andere kwetsbaarheid is dat op het datanetwerk apparatuur van verschillende fabrikanten is aangesloten. Deze fabrikanten hebben toegang tot elkaars apparatuur.
Economische spionage
Het zou gaan om scanners van Nuctech. Eerder maakte de AIVD zich al zorgen over het gebruik van Chinese producten voor vitale toepassingen. De dienst richt zich de laatste tijd expliciet op economische spionage door buitenlandse mogendheden. Als de containerscanners hun data zouden doorgeven, zou dat inzicht geven in een zeer groot deel van het handelsverkeer, dat via Nederland gaat.
Menselijk risico
Behalve een technisch risico, is er ook een menselijk risico. De afgelopen jaren werden twee douaniers betrapt op onbevoegd gebruik van de scanners. Er zijn nu strengere inlogprocedures, maar die worden volgens NRC niet altijd nageleefd. Daarom is volgens de experts ook strengere controle nodig bij scanners die niet uit China komen. Zij refereren aan Schiphol, waar de procedures wel goed zouden zijn.
Concurrentie
In de VS is de apparatuur van Nuctech verboden en het land zou willen dat de fabrikant ook in Europa geweerd wordt. Gevreesd wordt namelijk dat het bedrijf banden heeft met het Chinese leger, al is dit net zo min bewezen als het beveiligingslek waarvoor gewaarschuwd wordt. Daarmee lijkt de kwestie op die met Huawei, dat eveneens verdacht wordt van spionage, zonder dat daarvoor bewijs is. In beide gevallen gaat het om Chinese fabrikanten die met lage prijzen hun Amerikaanse concurrenten uit de markt drukken.