Beveiliging nieuws

Onze partners

i-Pro

SOBA

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Add Secure

VVNL

Eizo

Brivo

Multiwacht

Sequrix

G4S

PG Security Systems

VBN

OSEC

Top Security

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

Optex

Lobeco

HD Security

Gold-IP

Seris

ASIS

SMC Alarmcentrale

Uniview

Dero Security Products

2N

Paraat

Nenova

Advancis

Crown Security Services

IDIS

Securitas

Regio Control Veldt

Paxton

Milestone

Unii

EAL

Dahua

JMB Groep

VEB

Oribi ID Solutions

Centurion

VideoGuard

Ajax Systems

VAIBS

NetworxConnect

GFT

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

ARAS

ASSA ABLOY

Trigion

Alarm Meldnet

Hikvision

SmartCell

20face

Seagate

Genetec

CDVI

BHVcertificaat.online

HID

CSL

Kiwa

Masset Solutions

Bosch Security Systems

Alphatronics

NIBHV

Akuvox

CardAccess

MPL

Secusoft

RoSecure

Connect Security

Bydemes

Avigilon Alta

Koninklijke Oosterberg

Explicate

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

SmartSD

ADI

Boon Edam

Controle Rotterdamse haven levert veel resultaten op

16 september 2022
Redactie
14:03

Een huurauto met daarin honderden ‘ponypacks’, zakjes met vermoedelijk cocaïne. Een auto met twee inzittenden waarin een vuurwapen lag. Een aanhouding voor een vermoeden van witwassen en voor duizenden euro’s aan openstaande belastingschulden.

Het zijn zomaar een paar resultaten van de grote actie tegen ondermijning donderdagmiddag en –avond in Rotterdam-Zuid en het Rotterdamse havengebied. Politie, Douane, Gemeente Rotterdam, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, Koninklijke Marechaussee, Frontex en politie Antwerpen, hielden op donderdag 15 september in Rotterdam-Zuid en het Rotterdamse havengebied een grote ondermijningsactie.

Wereld achter strafbare feiten
Ondermijning is een term voor de vermenging tussen de criminele onderwereld met de ‘gewone bovenwereld’. Denk aan een crimineel met een drugslab die een pand en dus een makelaar of verhuurder nodig heeft. Een crimineel die een verborgen ruimte in zijn auto wil voor het vervoeren van drugs of wapens heeft een garage nodig. Voor een schietpartij wordt vaak een vluchtauto gehuurd bij een autoverhuurbedrijf. Bij een ondermijningsactie speuren de overheden niet alleen naar strafbare feiten, maar verzamelen we ook zo veel mogelijk informatie over de wereld achter die strafbare feiten en kunnen we gelijk doorpakken als daar aanleiding toe is. Tijdens de actie kwam veel strafbaars aan het licht.

Signalen die duiden op ondermijning
In Rotterdam-Zuid en het havengebied waren agenten actief om voertuigen te selecteren en te begeleiden naar een controleplaats in de Waalhaven. Daar werden voertuigen, bestuurder en andere inzittenden onder de loep genomen door alle deelnemende instanties, elk vanuit hun eigen expertise. Daarbij werd gekeken naar alle mogelijke strafbare feiten, maar vooral op signalen die duiden op ondermijning.
Bij de actie zijn in totaal negen auto’s in beslag genomen. Acht door de Belastingdienst voor een openstaande schuld van in totaal 330.000 euro en één door de politie omdat het een zeer dure auto was, terwijl de eigenaar geen inkomsten had en ook geen andere logische verklaring voor dit dure bezit kon geven. Deze eigenaar is aangehouden op verdenking van witwassen. Twee andere mannen zijn aangehouden omdat in hun auto een vuurwapen werd gevonden. Deze aanhouding gaf aanleiding om door te pakken en een kapperszaak te doorzoeken. Daar zijn geen wapens aangetroffen.

Ponypacks
Daarnaast zijn drie mannen die reden in een huurauto aangehouden omdat, verstopt in de deurposten en het dashboard, enkele honderden ‘ponypacks’ zaten. Ponypacks zijn de verpakkingen van een gebruikershoeveelheid cocaïne. Van deze mannen werden dure merkbrillen, net aangekochte dure merkschoenen en ongeveer 3000 euro inbeslaggenomen. De huurauto is inmiddels opgehaald door de verhuurmaatschappij. Ook is een persoon aangehouden voor het rijden onder invloed en een persoon die geen identiteitsbewijs bij zich had een valse naam opgaf. Later op het politiebureau bleek waarom, hij werd gezocht voor betrokkenheid bij een inbraak.
Bij de actie is in totaal door de Belastingdienst en Gemeente Rotterdam ruim 52.000 euro geïnd en is verder een regeling getroffen voor het innen van 24.700 euro op een later moment. Er zijn diverse gebruikershoeveelheden verdovende middelen inbeslaggenomen en er is een grote hoeveelheid informatie opgehaald die gebruikt kan worden voor lopende onderzoeken.

Een actie met een signaal
Naast de tastbare resultaten, hebben de verschillende partijen veel informatie verzameld. Informatie die in andere onderzoeken wellicht het ontbrekende puzzelstukje kan zijn. Daarnaast hopen zij een duidelijk signaal aan de buurt afgegeven te hebben. De overheid werkt gezamenlijk aan een beter en mooier Zuid en een veilige en integere Rotterdamse Haven, waar geen ruimte is voor ondermijnende drugscriminaliteit. Dat is niet altijd zichtbaar, maar er wordt al jarenlang iedere dag veel tijd en energie in gestoken. Dat werpt zijn vruchten af, maar blijft een uitdaging en prioriteit voor de komende jaren.

Aanpak Ondermijning
De aanpak van ondermijning is gericht op het duurzaam verstoren van criminele activiteiten, netwerken en structuren. Voorbeelden van ‘ondermijning’ zijn georganiseerde drugshandel, witwassen, fraude en cybercrime. Criminelen maken vaak misbruik van legale voorzieningen, bedrijven en instanties om illegale zaken uit te voeren. Door deze vermenging tussen onderwereld en bovenwereld komen bewoners en ondernemers in aanraking met ondermijnende criminaliteit. Het maakt een wijk of bedrijventerrein kwetsbaar omdat criminelen hier de dienst uitmaken. En met het risico om vervolgens geconfronteerd te worden met overlast, drugsafval, intimidatie, afpersing, geweld en machtsposities van (groepen) personen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner