Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Lobeco

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

Nenova

i-Pro

Connect Security

Dero Security Products

RoSecure

Trigion

Secusoft

Top Security

Ajax Systems

Centurion

SmartSD

Akuvox

Hanwha Vision Europe

VAIBS

VideoGuard

Unii

Avigilon Alta

ASIS

VVNL

Optex

2N

VBN

Bydemes

NIBHV

Seris

Milestone

Bosch Security Systems

Alphatronics

CSL

20face

Genetec

ASSA ABLOY

Securitas

Eizo

Hikvision

Add Secure

ADI

JMB Groep

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

ARAS

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

OSEC

SmartCell

VEB

Paraat

Sequrix

Brivo

Kiwa

SOBA

Advancis

HID

NetworxConnect

CDVI

Multiwacht

Uniview

HD Security

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

EAL

GFT

DZ Technologies

IDIS

Gold-IP

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

G4S

Alarm Meldnet

Paxton

CardAccess

De Beveiligingsjurist

Explicate

PG Security Systems

Seagate

Nimo Drone Security

Controlesysteem voor hackbevoegdheid politie

10 juni 2024
Redactie
14:12

Binnen bepaalde regels mag een speciaal politieteam apparaten van verdachten hacken. Het is volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid belangrijk dat de politie zelf controleert of zij deze hackbevoegdheid volgens de regels uitvoert en maatregelen treft bij risico’s. De politie heeft vorig jaar toegezegd daarvoor een intern controlesysteem in te voeren en heeft hiervoor een stappenplan opgesteld.

Met het stappenplan is een goede basis gelegd voor de opzet van zo’n systeem, aldus Inspectie JenV in haar ‘Verslag toezicht wettelijk hackbevoegdheid politie 2023’. Wel heeft zij zorgen of het speciale hackteam voldoende medewerkers heeft om dit systeem op te tuigen.
Om te voorkomen dat er iets mis gaat met de beveiliging waardoor bijvoorbeeld de betrouwbaarheid van de binnengehaalde gegevens in gevaar komt, moet de politie deze risico’s zelf kunnen opsporen en verhelpen. Dat kan met een eigen kwaliteits- oftewel controlesysteem. De Inspectie JenV wees eerder op de noodzaak van zo’n controle door de politie zelf. De politie zette vorig jaar stappen voor de ontwikkeling hiervan. Daarvoor hield ze zich vooral bezig met het hacken zelf.

Goed plan
Het controlesysteem moet in 2025 werken. Volgens de Inspectie JenV heeft de politie een goed plan uitgewerkt om te komen tot een effectief systeem. Zij houdt wel toezicht op de manier waarop de politie dit plan uitvoert en het controlesysteem realiseert. Als het nodig is geeft zij tussentijds aanbevelingen aan de politie ter verbetering. Hierover kan de Inspectie JenV ook rapporteren.
De Inspectie JenV heeft wel zorgen over mogelijke vertraging in dit proces door gebrek aan personeel. Het risico is dat de politie alle prioriteit en capaciteit op het hacken zelf richt, zoals in eerdere jaren. Terwijl de opbouw van het controlesysteem urgent is en dient om de hackbevoegdheid juist in te zetten en vertrouwelijk materiaal te beschermen.
De Inspectie JenV riep de minister van JenV vorig jaar op om te bepalen of de wet die de hackbevoegdheid van de politie regelt, moet worden aangepast. Al jaren voldoet het hackteam niet aan bepaalde regels en ervaart het diverse knelpunten die voortvloeien uit die regels. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) evalueerde de hackbevoegdheid. Ook hieruit kwamen diverse knelpunten naar voren. De minister reageerde in december 2023 in een brief aan de Tweede Kamer op deze knelpunten. In de brief stelt de minister aanpassingen in de uitvoering voor.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

SequriX

Wordt een partner