Coronacrisis maakt van gewone mensen ’treiterdemonstranten’
De coronacrisis heeft een nieuw soort demonstrant gecreëerd die voor de politie een grote uitdaging vormt, zo schrijft het AD. Het gaat om ‘gewone’ mensen die de overheid als criminele organisatie beschouwen en agenten als handlangers daarvan. Ze zijn niet voor rede vatbaar en tergen de politie tot op het bot.
Agenten worden getraind om niet te reageren op provocaties, maar demonstraties door tegenstanders van coronamaatregelen lijken steeds meer op een kruitvat. Eén vonkje is genoeg om een explosie van geweld te veroorzaken. Volgens het AD tarten de ‘nieuwe demonstranten’ de politie tot op het bot. Ze zuigen, schelden, gaan pal voor je staan schreeuwen dat je een landverrader bent en staan van dichtbij te filmen. De agent wordt steeds meer de pispaal van de maatschappij, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Met ‘dit soort demonstranten’ valt volgens hem totaal niet te praten. “Die mensen stoppen niet. Die gaan maar door.”
Frustratie
Volgens Leen Spoor, voormalig straatagent en nu bestuurder van de Politieacademie, is het helemaal niet zo dat mensen zich wel kunnen vinden in de coronamaatregelen. “Er gaan mensen demonstreren van wie ik het nooit had gedacht. Normale mensen van wie je zou zeggen dat die meer voor rede vatbaar zijn. Maar er hoeft maar íets te gebeuren, een aanhoudinkje, en alle frustratie komt eruit”, zegt hij tegen het AD. Ze gedragen zich volgens docent Ibrahim Bakar Omar, van de Politieacademie als dronken mensen tijdens een horeca-avond. Ze joelen, schelden, filmen en blokkeren de boel. En dat allemaal om agenten uit de tent te lokken. Die moeten intussen het hoofd zien koel te houden, terwijl opmerkingen over landverraad en klodders spuug om hun heen suizen. “Eén verkeerde blik en je hebt een steen in je nek”, aldus Leen Spoor. “En als je honderd keer hoort dat je een ziekte moet krijgen, gaat dat wel onder je huid zitten.”
Doxing
Nog een probleem is het zogenoemde doxing. Daarbij maken demonstranten van dichtbij foto’s of video’s van agenten, waarna ze de bijbehorende persoonsgegevens proberen te vinden op internet. Vervolgens worden de agenten met naam en soms zelfs privéadres op internet gezet met een uitnodiging om ze met ellende te overladen. Daar zit volgens Rik Lemmens van de Haagse politie een stijgende lijn in, zo verklaart hij tegenover het AD. “Mocht het gebeuren, dan beginnen we ook meteen een strafprocedure. Want een agent moet weten dat onze organisatie in zo’n geval achter hem of haar staat.” Soms wordt een demonstrant aangehouden. Bijvoorbeeld na het gooien van stenen. Maar meestal komen de treiteraars ermee weg. Enerzijds om niet de vlam in de pan te laten slaan, maar vooral vanwege capaciteitsgebrek bij de politie, aldus Jan Struijs.