CoronaMelder wordt niet op 1 september landelijk ingevoerd
Omdat de benodigde spoedwet niet voor 1 september door de Tweede en Eerst Kamer behandeld kan worden, is de landelijke invoering van de CoronaMelder uitgesteld. Het is niet bekend tot wanneer. De app is bedoeld om mensen te waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van iemand met corona.
Het was de bedoeling om de CoronaMelder per 1 september landelijk in te voeren. De app is al sinds 17 augustus beschikbaar en miljoenen mensen hebben hem inmiddels op hun smartphone geïnstalleerd. Voorlopig kunnen echter alleen inwoners van Drenthe, Overijssel en delen van Gelderland er gebruik van maken, omdat de app daar proef draait. De rest van Nederland moet wachten tot de benodigde wetgeving in de Eerste en Tweede Kamer is behandeld. Vooral de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft erop aangedrongen dat er eerst een wet moet zijn, voordat de app in gebruik wordt genomen. Dit onder andere om te voorkomen dat mensen verplicht worden er gebruik van te maken.
Effect
Maandag aan het einde van de middag worden Kamerleden geïnformeerd over hoe de app werkt en later in de week volgt dan een debat. Daarna moet nog worden gestemd over de CoronaMelder. Daarvoor is nog geen datum bekend gemaakt.
Of de app effect gaat hebben, zal nog moeten blijken. Het hangt ervan af of mensen bereid zijn het programma op de smartphone te installeren. Eerder is er al op gewezen dat veel ouderen geen smartphone hebben of er niet mee weten om te gaan. En juist die groep loopt het meeste risico bij een coronabesmetting. Verder is er een categorie mensen die zich tegen elke overheidsmaatregel aangaande corona verzet. Dat blijven potentiële besmettingsbronnen. Wanneer iemand wel meewerkt en positief getest wordt, kan de GG&GD nagaan bij wie de betreffende persoon de afgelopen tijd minstens vijftien minuten in de nabijheid is geweest. Die mensen kunnen dan geadviseerd worden zich eveneens te laten testen op corona.