Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

Multiwacht

SmartCell

Alphatronics

VEB

Kiwa

Aritech

Regio Control Veldt

Add Secure

Eizo

Genetec

Hanwha Vision Europe

Centurion

NetworxConnect

OSEC

Uniview

Alarm Meldnet

Akuvox

HID

Seris

Seagate

HD Security

CSL

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

DZ Technologies

Ajax Systems

VideoGuard

ARAS

Bydemes

Nenova

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

IDIS

VAIBS

i-Pro

VBN

Lobeco

Connect Security

ADI

Brivo

Optex

Paraat

Sequrix

Trigion

Eagle Eye Networks

Unii

Top Security

Avigilon Alta

CardAccess

VVNL

Network Optix

Service Centrale Nederland

2N

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Paxton

EAL

Explicate

Milestone

G4S

SOBA

Secusoft

Dero Security Products

20face

Hikvision

Securitas

NIBHV

Advancis

SmartSD

Gold-IP

Bosch Security Systems

ASIS

CPB brengt ‘Risicorapportage Cyberveiligheid Economie’

3 juli 2017
Redactie
06:14

Volgens het Centraal Planbureau zou de overheid zich in haar beleid meer moeten richten op preventie van cybercrime. Verplichte beveiligingsstandaarden zouden bijvoorbeeld software, smart-tv’s en andere digitale producten veiliger kunnen maken. Dat staat in de Risicorapportage Cyberveiligheid Economie.

Ook vindt het CPB dat toezichthouders prioriteit zouden moeten geven aan het vooraf opsporen van cyberrisico’s en dat zij zich niet moeten beperken tot het onderzoeken van incidenten achteraf.
Het instituut wijst erop dat ook in Nederland politieke en democratische instituties een doelwit zijn voor hackers die verbonden zijn aan buitenlandse staten. Deze staatshackers zetten internationale economische relaties onder druk, waardoor de economische belangen van Nederland als open economie worden geschaad. Het delen van informatie in internationaal verband is nodig voor bescherming tegen deze cyberdreigingen, aldus het CPB.

Noodplan
Verder zouden inlichtingendiensten een noodplan moeten hebben voor als informatie over softwarekwetsbaarheden uitlekt. Inlichtingendiensten verzamelen kennis over onbekende zwakke plekken in software (zero-days), bijvoorbeeld om te gebruiken bij terrorismebestrijding. Wanneer deze zero-days door een hack in de openbaarheid komen, kunnen ze op grote schaal worden misbruikt door cybercriminelen. Recente virussen die gebruikmaken van gelekte zero-days zijn het gijzelvirus Wannacry en het virus Petya dat in de afgelopen week in het nieuws kwam.

Kwetsbaarheden in de zorg
Ook in de zorg kan beter worden nagedacht over cyberdreigingen. De mogelijkheden voor eHealth nemen toe, maar maken de zorg kwetsbaarder. Bij een lek kunnen persoonlijke en medische gegevens van talloze Nederlanders op straat komen te liggen. Ook maken aanvallen met gijzelvirussen medische apparatuur en databases tijdelijk onbruikbaar. Het is daarom raadzaam dat zorgverleners informatie uitsluitend delen via een goed beveiligde publieke infrastructuur, zoals het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Pakkans laag
In 2016 kwam één op de negen Nederlanders in aanraking met cybercriminaliteit. Omdat cybercriminelen vaak vanuit het buitenland werken, hun technieken voortdurend vernieuwen en veel slachtoffers geen aangifte doen, is de pakkans laag. Grote datalekken en andere cyberincidenten komen soms pas na jaren aan het licht. Hierdoor is maar weinig bekend over de economische schade die cybercriminelen veroorzaken en zijn overheden, bedrijven en individuele gebruikers zich nog altijd maar beperkt bewust van de risico’s van ict-gebruik.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Aritech

Seagate

Videoguard

SequriX

Suricat

Wordt een partner