Criminele webshops profiteren van privacyregels

Door de Algemene verordening gegevensbescherming is het voor bedrijven een stuk moeilijker geworden om te achterhalen wie er achter websites zitten, waarop nagemaakte producten worden verkocht. De politie kan er nog wel achter komen, maar ook met aanzienlijk meer moeite dan voorheen. Dit meldt het AD.

Voorheen was eenvoudig na te gaan wie een website had geregistreerd, waar deze woont en wat zijn telefoonnummer en e-mail-adres zijn. Die databank is nu vanwege de AVG ontoegankelijk gemaakt. Een onbedoelde bijwerking van deze maatregel is dat beheerders van websites waarop illegale producten worden aangeboden ook niet meer zijn te achterhalen. Zeker niet voor fabrikanten van wie de producten worden nagemaakt en die daardoor grote schade lijden. Die verzamelden de gegevens van de opgespoorde criminelen en gaven die door aan de douane.

Outlet
Ook Chris Vansteenkiste, hoofd namaakbestrijding van de Europese politieorganisatie Europol, zegt dat zijn werk een stuk lastiger is geworden, nu niet langer openbaar is wie er achter bepaalde websites zit. Daardoor worden veel consumenten opgelicht. De criminelen registreren bijvoorbeeld een domeinnaam met daarin de naam van een bepaald merk, gevolgd door het woord ‘outlet’. Het lijkt dan alsof zij op een website zijn gekomen waarop originele producten voor een lagere prijs worden aangeboden, maar in werkelijkheid betreft het namaak. Ook gebeurt het dat na betaling helemaal geen producten worden geleverd. Bovendien riskeren de consumenten dat hun persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, woonplaats en creditcardnummer, in handen van criminelen vallen.

Deel dit artikel via: