Criminelen infiltreren massaal de zorgsector
Een schokkend politierapport onthult dat criminelen, zoals drugshandelaren en plofkrakers, zich op grote schaal hebben genesteld in de zorgsector. Ze behandelen kwetsbare patiënten, zoals dementerenden en verstandelijk beperkten, zonder enige relevante opleiding. Het rapport, verkregen door RTL Nieuws, schetst een zorgwekkend beeld.
Criminele ‘zorgmedewerkers’ gebruiken valse diploma’s en kunnen wel 12.000 euro per maand verdienen. Ze werken via malafide uitzendbureaus en brengen patiënten in gevaar door hun gebrek aan kennis en empathie. In het rapport beschrijft de politie afgeluisterde gesprekken waarin deze zorgcriminelen zonder medeleven over hun werk en cliënten spreken. Er zijn ook gevallen van opzettelijk pesten en mishandeling: zo werd een jongere met een verstandelijke beperking gedwongen zich te vernederen op straat en een ander werd uitgescholden en getreiterd. “Het is bizar dat dit kan”, reageert KansPlus-directeur Mariska Schutte. Zij pleit voor directe actie vanuit Den Haag om deze kwetsbare groepen beter te beschermen.
Kwetsbare doelgroep
Criminelen kiezen bewust voor zorginstellingen met een kwetsbare doelgroep, zoals verstandelijk beperkte jongeren en dementerenden, omdat misstanden vaak onopgemerkt blijven. Ze kopen valse diploma’s op internetsites en melden zich bij uitzendbureaus, die soms zelf door criminelen worden gerund. Het politierapport wijst op een verband tussen de onderwereld en deze bureaus, die forse winsten maken door te frauderen met zorgdeclaraties.
Naast zorgfraude worden kwetsbare cliënten door deze criminelen ingezet voor illegale activiteiten, zoals het vervoeren van drugs en geweldsopdrachten. De politie schat dat maar liefst 80 procent van de verdachten in de zorg werkt of dat ambieert. Door het gebrek aan toezicht en de mogelijkheid om zonder controle ’s nachts te werken, is de zorgsector een ideaal werkterrein voor criminelen. De politie roept de overheid op om strenger toezicht te houden en de vele systeemfouten aan te pakken om misbruik in de zorg een halt toe te roepen.