Criminelen infiltreren op grote schaal in gemeentehuizen

Criminelen dringen jaarlijks zeker tientallen keren door tot gemeentehuizen door ambtenaren om te kopen. Het gaat hen dan om vervalste paspoorten, frauduleuze activiteiten met spookfacturen en het bemachtigen van vertrouwelijke informatie. Dit is gebleken uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Tussen 2020 en 2022 gingen meer dan 100 ambtenaren bij 342 gemeenten over de schreef. Zij raakten betrokken bij criminele activiteiten zoals vertrouwelijke informatie lekken, fraude en omkoping. Een opvallend geval was dat van de Haagse ambtenaar Mildred van D., die valse paspoorten aan criminelen verstrekte, waaronder aan de van meerdere moorden verdachte drugscrimineel Ridouan Taghi, waardoor hij ongemerkt naar Dubai kon vluchten. Hoewel extra veiligheidsmaatregelen werden genomen, werd recentelijk opnieuw een ambtenaar uit Den Haag veroordeeld voor het verkopen van acht valse paspoorten en rijbewijzen. Romario P. gebruikte voor de valse paspoorten vingerafdrukken van nietsvermoedende burgers.

Golden ticket
Volgens het Openbaar Ministerie is een vals paspoort een ‘golden ticket’ voor criminelen, omdat het hen in staat stelt vrij te reizen, zich bij banken te identificeren en handel te drijven. Uit gegevens van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bleek dat het aantal valse paspoortuitgiftes ’tientallen gevallen’ bedraagt. Ook werden ernstige fraudegevallen ontdekt, zoals bij een ambtenaar uit Doetinchem die bijna twee miljoen euro aan nepfacturen bij de gemeente indiende.

Onacceptabel
De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid noemen deze onthullingen ‘onacceptabel’ en benadrukken de noodzaak voor gemeenten om de drempel voor criminele inmenging te verhogen. Criminelen maken actief gebruik van zwakke plekken in de overheid, waarbij ambtenaren en bestuurders kwetsbaar zijn voor omkoping, informatie-uitwisseling en het onderhouden van dubieuze contacten. Volgens de Rijksrecherche spelen gecorrumpeerde ambtenaren een aanzienlijke rol in de georganiseerde misdaad, waarbij zij specifiek geïnteresseerd zijn in informatie uit overheidsdatabases zoals namen, adressen en paspoortnummers.

Actief wapenen
Het daadwerkelijke aantal criminele infiltraties binnen gemeenten kan vermoedelijk hoger liggen dan de gerapporteerde gevallen. De Rijksrecherche benadrukt dat gemeenten zich bewust moeten zijn van deze dreiging en zich actief moeten wapenen tegen criminele infiltratie. Dit kan worden gedaan door het loggen van informatiesnuffelaars, het naleven van werkvoorschriften zoals het vierogenprincipe en het voorzien van gevoelige functies binnen gemeenten van certificaten om het ‘hoppen en opnieuw toeslaan’ door foute ambtenaren te voorkomen.

Deel dit artikel via: