Criminelen kiezen vaak buurt waar familie woont

Criminelen hebben een sterke voorkeur voor locaties waar zij de situatie goed kennen. Bijvoorbeeld de buurt van een familielid. Dat hebben onderzoekers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechshandhaving vastgesteld, zo meldt het AD.

Het onderzoek duurde maanden en was volgens onderzoeker dr. Barbara Menting alleen mogelijk omdat Nederland een goed re­gi­stra­tie­sys­teem heeft. Het uitzoekwerk was niettemin een heidense klus en zo uniek dat ook vanuit het buitenland met veel belangstelling naar het resultaat is gekeken. Er werden maar liefst 19.420 delicten onderzocht, gepleegd door 7910 verdachten uit de regio Den Haag.

Ingewikkeld
De gegevens over de verdachten werden door de politie verstrekt, maar de onderzoekers moesten zelf nagaan waar familieleden van de verdachten wonen en of daar door de betreffende verdachte delicten waren gepleegd. Ook was het lastig om uit te sluiten of er niet mogelijk andere oorzaken waren voor een delict.
Uit de resultaten blijkt dat criminelen ongeveer twee keer zo vaak toeslaan in buurten waar op dat moment een familielid woont. Nog iets vaker gebeurde het in wijken waar kinderen van de dader wonen.
Met de kennis die het onderzoek heeft opgeleverd kan de politie helpen een dader in beeld te krijgen, of in te schatten welke risico’s een buurt loopt. Vanwege de complexiteit zal dit in de regel alleen gebeuren bij verdachten van ernstige misdrijven.

Deel dit artikel via: