Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

2N

Kiwa

Masset Solutions

NetworxConnect

Sequrix

CSL

Gold-IP

Brivo

ADI

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Connect Security

IDIS

Paraat

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

Seris

Securitas

Eizo

Lobeco

Trigion

Alphatronics

Centurion

EAL

MOBOTIX

Secusoft

Explicate

Eagle Eye Networks

Milestone

Hikvision

NIBHV

SOBA

Paxton

Crown Security Services

Uniview

Aritech

20face

Nenova

Genetec

Traka ASSA ABLOY

Distri Company

VBN

ASIS

Top Security

ARAS

Hanwha Vision Europe

HID

CardAccess

HD Security

VideoGuard

Dero Security Products

Alarm Meldnet

Unii

DZ Technologies

VAIBS

VEB

Avigilon Alta

Optex

Advancis

BHVcertificaat.online

Ajax Systems

i-Pro

Akuvox

CDVI

SmartSD

Bydemes

VVNL

OSEC

Multiwacht

SmartCell

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Seagate

ASSA ABLOY

Network Optix

Add Secure

G4S

Criminelen nemen telefoons over via nep-sms-jes

23 mei 2021
Redactie
12:33

KPN waarschuwt voor een nieuwe manier van oplichting. Dit gebeurt met de malware FluBot. Internetcriminelen proberen via een sms gegevens te achterhalen en op die manier mensen op te lichten. Het gaat vooral om sms-jes die afkomstig lijken van pakketbezorgers.

Met name Android telefoons zijn kwetsbaar voor deze vorm van malware. In verschillende landen, zoals Spanje en Engeland zijn inmiddels veel telefoons door FluBot besmet. Slachtoffers ontvangen een sms die lijkt te zijn verstuurd door een pakketbezorger, koerier of winkel. Het bericht ziet er echt uit. De afzender vermeldt dat de ontvanger op een link kan klikken om de ‘Track en Trace’-code van de bestelling te zien, of meldt dat het pakket vertraagd is en dat via de link de status is te bekijken. In de sms staat een link naar de zogenaamde ‘Tracking code’ of naar de website van een pakketbezorger. Klik niet op deze link!

Apps nabootsen
Door op de link te klikken wordt er namelijk malware op je telefoon geïnstalleerd. Bijvoorbeeld door een nep app van de pakketbezorger te installeren die er echt uitziet. Hiermee kunnen internetcriminelen kijken welke apps er op de telefoon staan en deze apps nabootsen. Ook stelen de internetcriminelen via de app allerlei persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden of bankgegevens. Het kan ook gebeuren dat FluBot via de contactenlijst weer andere personen besmet. FluBot kan dus veel ellende veroorzaken. Klik daarom niet op de link in deze sms’jes en wees extra alert op de FluBot malware, aldus het advies van KPN.

iPhone
Hoewel FluBot zich voornamelijk op Android lijkt te richten, kunnen ook iOS-gebruikers deze sms berichten ontvangen. Het installeren van de malware gebeurt niet op iOS-apparaten. Maar wie op de link klikt, komt wel op een phishing-website terecht. Hier wordt geprobeerd de Apple ID inloggegevens te ontvreemden. Daarom luidt het advies om niet zomaar op links te klikken.
Wie dat wel heeft gedaan, kan de malware alleen verwijderen door de telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.
KPN adviseert officiële apps van postorderbedrijven en bezorgdiensten te installeren, die via Google Play zijn te verkrijgen. Dan is op een veilige manier na te gaan waar een besteld pakketje zich bevindt.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Seagate

Distri Company

Suricat

Aritech

Videoguard

SequriX

Wordt een partner