Criminelen steeds meer in diefstal van babymelk

De politie meldde vorige week in 1 jaar tijd 900 meldingen binnen te hebben gekregen van winkeldiefstal van melkpoeder.

babymelkDe handel in babymelk schoot omhoog sinds er in 2008 in China 30.000 baby’s ziek werden door verontreinigde poedermelk. De Chinese fabrikant stopte er opzettelijk melamine in, om het eiwitgehalte hoger te doen lijken.

In het oosten van Nederland zijn vorig jaar voor diefstal van babymelk al een paar keer Roemenen opgepakt. Het jaar ervoor waren er nog nauwelijks meldingen.

Het gaat meestal om georganiseerde misdaad. Criminelen leggen contact met mensen van wie ze weten dat ze regelmatig babymelkpoeder naar China sturen en maken een afspraak om een partij te verkopen. De handelaren worden vervolgens beroofd van hun geld. Zo werd recent een stel in Breda beroofd van het geld waarmee ze 900 blikken melkpoeder wilden afrekenen.

Een groot blik melkpoeder kost al snel meer dan 10 euro. Naast de diefstal worden ook veel pakken gekocht in winkels om weer door te verkopen. Supermarkten hebben door de grote vraag verkoopbeperkingen opgelegd. Ook wordt het poeder steeds vaker van achter de balie verkocht in verband met diefstal.

 

Deel dit artikel via: