Criminelen stelen simkaarten verkleed als koerier

Criminelen hebben zich verkleed als koerier om zo simkaarten te stelen en de bankrekening van mensen te plunderen.

sim kaartHet Openbaar Ministerie waarschuwt voor een bende die de politie van Rotterdam op het spoor is gekomen. Begin juni zijn al vier verdachten opgepakt. De bende gaat geraffineerd te werk, door niet alleen phishingmails naar hun slachtoffers te sturen, maar ook brieven te sturen, te bellen en verkleed als koerier langs te komen.

Doel daarvan is om simkaarten en bankpassen van de slachtoffers te bemachtigen. De criminelen informeren hun slachtoffers eerst dat hun pas en simkaart vervangen moeten worden, en maken een afhaalafspraak. De dieven wisten de slachtoffers, meestal ouderen, zover te krijgen dat ze hun bankpassen en simkaarten afgaven. Eerder hadden de criminelen de inloggegevens van hun klanten telefonisch al doorgekregen.

De simkaarten waren in sommige gevallen nodig voor het internetbankieren, zo konden de dieven speciale codes bemachtigen die sommige banken ter verificatie naar een mobiele telefoon sturen. Tot nu toe zijn zes zaken bekend waarin mensen op een dergelijke manier zijn bedonderd en schade loopt in de tienduizenden euro’s.

Deel dit artikel via: