Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Masset Solutions

Nimo Drone Security

Paraat

VAIBS

Top Security

NIBHV

SOBA

20face

Traka ASSA ABLOY

G4S

RoSecure

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

Centurion

i-Pro

CardAccess

Seris

VBN

DZ Technologies

Lobeco

Hikvision

OSEC

HD Security

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

VVNL

VEB

Bydemes

VideoGuard

Advancis

Secusoft

Nenova

Genetec

Ajax Systems

Network Optix

Add Secure

EAL

Connect Security

GFT

Explicate

BHVcertificaat.online

ASIS

Securitas

Alphatronics

HID

CDVI

Multiwacht

ADI

Unii

Akuvox

CSL

2N

SmartSD

Service Centrale Nederland

Optex

Trigion

Milestone

Brivo

Crown Security Services

SmartCell

Avigilon Alta

Gold-IP

Dero Security Products

IDIS

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

Paxton

Eizo

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

JMB Groep

Oribi ID Solutions

Uniview

ARAS

Kiwa

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Sequrix

Seagate

Cultuurverandering nodig in vrouwengevangenis

21 juni 2024
Redactie
07:49

De Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) blijft bezorgd over de cultuur binnen de vrouwengevangenis in Nieuwersluis, ondanks de inspanningen van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) om aanbevelingen op te volgen. Hoewel er stappen zijn ondernomen om niet-integer gedrag tegen te gaan, zijn veel maatregelen van tijdelijke aard en ontbreekt het aan duidelijke verankering, aldus de Inspectie JenV.

De Inspectie JenV onderzocht of DJI en de gevangenis in Nieuwersluis voldoende opvolging hebben gegeven aan de aanbevelingen uit een rapport van mei vorig jaar. Uit eerdere inspecties bleek dat er binnen deze gevangenis een cultuur heerste die niet-integer gedrag, waaronder seksueel grensoverschrijdend gedrag, mogelijk maakte. Dit zorgde voor een onveilige leef- en werkomgeving voor zowel gedetineerden als medewerkers. De Inspectie JenV benadrukte destijds de noodzaak van structurele maatregelen om deze cultuur te veranderen.

Hoopgevende initiatieven
Er zijn inmiddels diverse hoopgevende trajecten gestart in de PI Nieuwersluis. Zo is er een werkgroep Sociale Veiligheid opgericht waarin intervisie een belangrijk onderdeel vormt. Daarnaast is een externe vertrouwenspersoon aangesteld, zodat gedetineerden ervaringen met grensoverschrijdend gedrag kunnen bespreken. Voor het komende jaar is een onafhankelijk meldpunt gepland. De Inspectie JenV benadrukt het belang van het continueren en vastleggen van dergelijke trajecten in werkprocessen, wat momenteel nog niet volledig is gebeurd.

Werkgroep Integriteit
DJI heeft diverse stappen ondernomen om de sociale veiligheid binnen de organisatie te verbeteren. Zo is er een werkgroep Integriteit opgericht en is het DJI-brede Programma Sociale Veiligheid gestart, met diverse activiteiten gericht op verbetering van de sociale veiligheid. Centrale vertrouwenspersonen zijn stevig gepositioneerd binnen DJI, en een opleidingsmodule ‘werken met ingesloten vrouwen’ is ontwikkeld in samenwerking met de wetenschap en het veld. Deze module is verplicht voor alle medewerkers die met vrouwelijke gedetineerden werken, wat bijdraagt aan de aandacht voor sociale veiligheid binnen het gevangeniswezen.

De Inspectie JenV erkent dat een cultuurverandering tijd kost en dat de volledige effecten van de getroffen maatregelen nog niet zichtbaar zijn. Daarom wordt er nu geoordeeld over de inspanningen van DJI en PI Nieuwersluis om de aanbevelingen op te volgen en niet over de uiteindelijke resultaten.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner