Cyberaanvallen grootste risico voor bedrijfsleven

Cyberaanvallen worden zowel in Nederland als mondiaal beschouwd als het grootste risico voor het bedrijfsleven, zowel nu als over drie jaar. Onderbreking van de bedrijfsvoering staat op de tweede plaats. Dit blijkt uit het uitgebreide onderzoek ‘Global Risk Management Survey 2021‘ van Aon.

Aon, wereldwijd adviseur op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen. Aon, een wereldwijd adviseur op het gebied van risico’s, ondervroeg duizenden risicomanagers uit 60 landen en 33 bedrijfstakken (waarvan honderd uit Nederland) om vast te stellen wat de belangrijkste risico’s en uitdagingen zijn waarmee hun organisaties te maken hebben. Het onderzoek wordt sinds 2007 om de twee jaar uitgevoerd.

Risico’s steeds meer verbonden
Cybercriminaliteit was nog niet eerder het belangrijkste risico voor het bedrijfsleven. De wereldwijde coronapandemie heeft de manier waarop we werken compleet veranderd en de pandemie heeft de ontwikkeling en toenemende afhankelijkheid van technologie versneld. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een verhoogd bewustzijn is ontstaan voor cyberrisico’s. De top tien risico’s weerspiegelen dan ook de invloed van corona op het bedrijfsleven. De afgelopen twee jaar hebben aangetoond dat de wereld volatieler is geworden en risico’s steeds meer met elkaar verbonden zijn. Aon constateert dat organisaties hun focus verleggen van event-based naar impact-based risicobeoordeling. Zo werd onderbreking van de bedrijfsvoering eerst als lineair risico gezien, maar de pandemie heeft laten zien hoe het meerdere bedrijven en sectoren stil kan leggen.

Complexer dan ooit
Alex van den Doel, managing director van Aon’s Global Risk Consulting, somt op wat de afgelopen periode ons nog meer heeft gebracht: “Corona, cyber, klimaatverandering, complexe supply chains en een verhardende verzekeringsmarkt maken de wereld waarin bedrijven opereren complexer dan ooit. Deze zogenoemde long-tail risks, risico’s met een kleine kans maar grote impact, stellen bedrijven zwaar op de proef om volatiliteit te managen en tot betere besluitvorming te komen. De hoogste twee risico’s uit de lijst zijn verbonden met een groot deel van de andere top-risico’s. Denk aan bedrijfsonderbreking dat linkt met pandemie, cyber, grondstofprijzen, politieke onrust en veel andere risico’s. Dat maakt het voor directies niet makkelijker. En daardoor is het noodzakelijk om continu het risicolandschap te verkennen en voorbereid te zijn op onverwachte incidenten. Incidenten waarvan we weten dat ze zullen plaatsvinden, alleen de vraag is wanneer?”

Meer informatie is te vinden op de website van Aon.

Deel dit artikel via: