Cyberdreiging onderschat ondanks toename incidenten

Veel kleine ondernemers krijgen te maken met cybercriminaliteit, zoals nepfacturen, valse orders en het uitvallen van ICT-systemen. Toch ziet slechts 5% van hen zichzelf als een potentieel doelwit, terwijl de dreiging groeit. Dat maakt Ondernemend Nederland (ONL) bekend.
ONL-voorzitter Erik Ziengs maakt zich grote zorgen over deze onderschatting. Uit de zestiende Kleinbedrijf Index – een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht onder meer dan duizend ondernemers – blijkt dat cybercriminaliteit een serieuze dreiging vormt. Maar liefst 22 procent van de ondernemers ontvangt valse facturen, 14 procent heeft te maken met neporders, 11 procent ervaart ongewenste ICT-uitval en 8 procent wordt online bedreigd of geïntimideerd.
Kwetsbare kleine bedrijven
Minister Beljaarts van Economische Zaken deelde deze zorgen bij de presentatie van het rapport. “Kleine bedrijven zijn extra kwetsbaar voor hackers en digitale verstoringen. Dit onderzoek onderstreept de noodzaak om te blijven investeren in toegankelijke tools, bewustwording en ondersteuning”, aldus Beljaarts.
Ze verwees naar het Digital Trust Center (DTC), een initiatief van het ministerie, waar ondernemers gratis advies en praktische cybersecuritytools kunnen vinden. Daarnaast is er subsidie beschikbaar voor het nemen van preventieve maatregelen. In 2025 wordt opnieuw 1 miljoen euro geïnvesteerd in het DTC, maar Ziengs pleit ervoor dit budget structureel te behouden.
Te weinig preventieve maatregelen
Ondanks de groeiende dreiging investeren ondernemers nauwelijks in digitale beveiliging. Meer dan 80 procent trekt hier minder dan 2500 euro per jaar voor uit. Ook ontbreekt het vaak aan preventieve acties: slechts 22 procent voert regelmatig back-up tests uit en slechts 35 procent gebruikt een beveiligde VPN-verbinding.
Hoewel 53 procent van de ondernemers zich bewust is van de risico’s van cybercriminaliteit, blijft de dreiging voor velen abstract. “Een cyberaanval kan desastreuze gevolgen hebben”, waarschuwt Ziengs. “Denk aan het verlies of gijzeling van cruciale bedrijfsgegevens. Voorkomen is beter dan genezen.”