De beveiligingsbranche na de coronacrisis

Nu Nederland bijna ’terug naar normaal’ gaat, kijkt directeur Leon Vincken van brancheorganisatie VBe NL terug op wat de coronacrisis de branche gebracht heeft. Voor sommige beveiligingsbedrijven en beveiligers betekende het een ‘exit’, maar de meerderheid ontdekte nieuwe strategieën.
Na anderhalf jaar coronacrisis is het netwerk verbreed en versterkt, stelt Vincken vast. “De binding met onze mensen, ons arbeidspotentieel, in het veld is verder aangehaald. Weliswaar aangepast aan de behoefte van dit moment, want helaas hebben wij van een groot deel afscheid moeten nemen. Maar daarvan zien we een deel terug. De rest vindt inmiddels elders emplooi. Diverse sectoren schreeuwen om arbeidskrachten. Net als onze sector. We komen mensen tekort. Onze volgende crisis lijkt zich aan te dienen. Het blijft een gemis dat het ministerie van Justitie & Veiligheid geen oog had voor de bijzondere inzet van onze arbeidskrachten in de evenementen en horeca door de jaren heen.”
Binden en vasthouden
De binding en het vasthouden van beveiligers bleek volgens Vincken een onmogelijke opgave zonder extra financiële maatregelen gedurende de langdurige lockdown. “Herhaaldelijk hebben wij vergeefs verzocht om hierin tegemoet te komen. Het samen hierin breed in de sector bleek jammer genoeg eveneens afwezig. Nu staat de blik weer gericht op vooruit. De noodzakelijke flexibiliteit in ons ondernemerschap en onze ondernemingen betaalt zich terug met het overleven van onze bedrijven. Nu is het weer tijd om te investeren. Hierbij staat het tijdens de crisis ontwikkelde gevoel en de aanpak van ‘samen’ centraal. Niet vreemd voor VBe NL-leden, deze aanpak komt dan ook rechtstreeks voort uit ons DNA van gelijkheid. Je zoekt elkaar op met gelijkgestemden, kijkt over je grenzen naar nieuwe kansen, maakt daar weer samen gebruik van binnen je VBe NL-netwerk en verwelkomt intussen alle nieuwkomers die passen bij ons DNA. Zelfs tijdens deze crisis wisten we hierdoor een forse groei te realiseren en zijn we op weg naar de 200 leden. Bijzonder en chapeau aan eenieder die hieraan bijdraagt. Het gevoel van samen wordt verder versterkt.”
Nieuwe beweging
Daarmee wordt het volgens de directeur van VBe NL ook tijd dat dit samen intersectoraal wordt versterkt. “Oftewel dat we onze concullega’s weten mee te nemen in de nieuwe beweging die door ons in het Veiligheidsdomein in gang is gezet. En ja, er zijn grote onderlinge verschillen, maar er is ook voldoende wat door een gezamenlijke inspanning meer kansen kan krijgen. Blijft voorop staan dat je respect houdt voor ieders eigen ruimte. Laten we juist daarvan geleerd hebben de afgelopen crisis. Niet de onderlinge concurrentie maar de gezamenlijke kracht vanuit de eigen ruimte is een weg naar de nieuwe toekomst. Ik kan dan ook niet anders dan vanuit deze plaats onze collega’s bij andere organisaties oproepen om samen die toekomst te betreden, ieder vanuit onze eigen ruimte. Gezamenlijk zoeken naar wat bindt onder respect en acceptatie voor datgene wat ieder juist zo bijzonder maakt. De optelsom zal voor het Veiligheidsdomein altijd meer zijn dan het geheel afzonderlijk.”